20 Ιουνίου 2019

Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ: Οι δυτικές χώρες μεταδίδουν διαστρεβλωμένες πληροφορίες για την Συρία

Ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, σημείωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη ότι το σχήμα συνομιλιών της Αστάνα είναι ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση...


... στη Συρία, προσθέτοντας ότι η Μόσχα και η Άγκυρα αρνούνται να κλείσουν μάτια τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις στην χώρα.

Τον Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια της τέταρτης συνόδου κορυφής των χωρών-εγγυητών του σχήματος της Αστάνα που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε με τους Ιρανούς και Τούρκους ομολόγους του τα κοινά βήματα που απαιτούνται για τη μακροπρόθεσμη εξομάλυνση της κατάστασης στη Συρία.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία, μαζί με το Ιράν, είναι οι εγγυητές της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, αφού υπέγραψαν τις συμφωνίες της Αστάνα για τη δημιουργία των ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία το 2017.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τρομοκράτες έχουν αυξήσει τον αριθμό των επιθέσεων στις βορειοδυτικές επαρχίες της Συρίας, ιδίως στην Ιντλίμπ. Οι κυβερνητικές δυνάμεις απάντησαν αυξάνοντας τις επιθέσεις εναντίον των τρομοκρατών στην επαρχία αυτή.

Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε την Τρίτη ότι η Ιντλίμπ θα πρέπει να επιστρέψει στον κυβερνητικό έλεγχο της Συρίας και ότι οι υπόλοιποι τρομοκράτες πρέπει να εξαλειφθούν προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της δραστηριότητας τους και σε άλλες περιοχές, προσθέτοντας ότι η Μόσχα απορρίπτει όλες τις κατηγορίες πως επιτίθεται αδιακρίτως στη Συρία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιεί ανοικτή σύνοδο την Τρίτη για να συζητήσει την κλιμάκωση της βίας στη βορειοδυτική Συρία. Η συνάντηση ζητήθηκε από την λεγόμενη ανθρωπιστική τρόικα στην Συρία, εκπροσωπούμενη από το Βέλγιο, τη Γερμανία και το Κουβέιτ, υπό το πρίσμα της ανόδου της βίας στη ζώνη απαγόρευσης της κλιμάκωσης της Ιντλίμπ.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, η ανθρωπιστική τρόικα επιχείρησε να υιοθετήσει μια δήλωση που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στην επαρχία αυτή. Ωστόσο, η Ρωσία χρησιμοποίησε το δικαίωμα αρνησικυρίας της για να εμποδίσει την πρωτοβουλία, την οποία χαρακτήρισε ως προκατειλημμένη προσέγγιση της κατάστασης στη χώρα.

Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ ελέγχεται από την Hayat Tahrir al-Sham (HTS), μια συμμαχία τρομοκρατικών ομάδων υπό την ηγεσία της οργάνωσης al Nusra που συνδέεται με την Al Qaeda.

Εν τω μεταξύ, το Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης στη Συρία δήλωσε την Τρίτη ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες, καταχώρησε 11 παραβιάσεις κατάπαυσης του πυρός στις επαρχίες Λαττάκεια και Χάμα, εντός της ζώνης απαγόρευσης της κλιμάκωσης της Ιντλίμπ στην Συρία.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, μαχητές πραγματοποίησαν βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των οικισμών των Σμάισα, Έιν-αλ-Νάουρ, Μαμουχίγια, Κέρμελ, Χάμρατ, Σάφσαφα, Καρά-γιαγκέζ και Ίκκο στην επαρχία Λαττάκεια καθώς και Τζαλάμα, Καφέρ-Γιαχούτ και Χαμαμίγια στην επαρχία Χάμα», δήλωσε ο επικεφαλής του κέντρου, κ. Αλεξέι Μπακίν. Το κέντρο έχει επίσης διανείμει 1.000 πακέτα τροφίμων μεταξύ των πολιτών δύο οικισμών στις επαρχίες Ντέιρ ερ Ζορ και Χαλέπι.