8 Ιουνίου 2019

BILD: «Πώς η Μαφία νοθεύει τις εκλογές»

To άρθρο συνοδεύεται και από έξι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Στην Αλβανία έχει φουντώσει η πολιτική «φωτιά» μετά το άρθρο της γερμανικής BILD με τίτλο: «Πώς η Μαφία νοθεύει τις εκλογές στην Αλβανία».

Το τιτλοφορούμενο...


... «Πώς η Μαφία νοθεύει τις εκλογές στην Αλβανία», συνοδεύεται και από έξι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που η Αλβανική Εισαγγελία είχε κάνει το 2017. Από αυτές προκύπτει ότι:

-Αλβανός μαφιόζος, αρχηγός κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με το Δήμαρχο Δυρραχίου και τοπικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Δυρραχίου. Ο τρόπος δείχνει οικειότητα.

-Από τις παρακολουθήσεις προκύπτει ότι ο μαφιόζος παρεμβαίνει ώστε να οριστεί υποψήφιος βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 2017, άνθρωπος της αρεσκείας του.

-Προκύπτει ότι επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα. Ακούγεται να λέει στον διευθυντή της Εταιρείας Ύδρευσης Δυρραχίου, ότι υπάλληλοι της εταιρείας που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, θα πρέπει να ψηφίσουν Σοσιαλιστικό Κόμμα. Διαφορετικά θα χάσουν τις δουλειές τους.

-Προκύπτει ότι υπόσχεται «καφεδάκι» σε ψηφοφόρο με αντάλλαγμα την ψήφο του.

-Υπόσχεται ότι θα εξασφαλίσει τέτοιο αποτέλεσμα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα που «θα μείνει έκπληκτος και εκείνος εκεί πάνω». Ο «αυτός εκεί πάνω» σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο είναι ο Έντι Ράμα.

Ποιοι συνομιλούν
Στη μία άκρη της γραμμής είναι ο δήμαρχος Δυρραχίου Βαγγιούς Ντάκο. Στην άλλη άκρη είναι ο αρχηγός του καρτέλ ναρκωτικών Αστρίτ Αβντύλαϊ. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε τα όσα δημοσιεύτηκαν, σύμφωνα με την «Γκαζέττα Σκιπτάρε», ως «παράλογα» και πρόσθεσε ότι με την ιδιότητα του Δημάρχου μιλάει τηλεφωνικά με κάθε πολίτη.

Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιλίρ Ντράντζι, για τον οποίο ο Αβντύλαϊ παρενέβη για να τοποθετηθεί υποψήφιος βουλευτής, αρνείται κάθε γνωριμία με τον Αβντύλαϊ. Ο Δήμαρχος της πόλης Σιγιάκ αρνείται κάθε ανάμειξη με τον Αβντύλαϊ. Ενώ, η εταιρεία ύδρευσης Δυρραχίου απειλεί «με μήνυση για συκοφαντία» καθώς ποτέ δεν είχε διευθυντή με το όνομα που ακούγεται τις παρακολουθήσεις.

Αντιπολιτευόμενες ιστοσελίδες όμως, γράφουν ότι το άτομο αυτό υπάρχει και είναι ακόμα σήμερα επικεφαλής τμήματος στην Εταιρεία.

Οι παρακολουθήσεις αυτές διέρρευσαν από φάκελο
Η Γενική Εισαγγελία στην Αλβανία αντέδρασε για τη δημοσίευση των παρακολουθήσεων που περιέχει ο φάκελος 339 του 2016.  Με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο φάκελος αυτός εξετάζεται από τρεις εισαγγελείς. Μεταξύ των ποινικών αδικημάτων που η Εισαγγελία διερευνά, είναι και η «Διαφθορά υψηλών αξιωματούχων ή τοπικών αιρετών», «Διαφθορά κατά την εκλογική διαδικασία», κ.ά.

Κατά την έρευνα, σημειώνει η ανακοίνωση της Εισαγγελίας, βρέθηκαν στοιχεία τα οποία εγείρουν υπόνοιες για ανάμειξη των τοπικών εκπροσώπων διαφόρων πολιτικών κομμάτων όλου του πολιτικού φάσματος της χώρας, στις γενικές εκλογές του 2017 στις Περιφέρειες Δυρραχίου και Λέζα.

Απαγορεύτηκε η δημοσίευση άλλων στοιχείων
Δύο εισαγγελείς που διερευνούν το φάκελο 339, οι Ντριτάν Πρέντσι και Βλαντιμίρ Μάρα, μετά το άρθρο της BILD, εξέδωσαν εντολή με την οποία απαγορεύεται η δημοσίευση υλικού από το φάκελο 339.  Προστίθεται ότι η παράβαση της εντολής αυτής, επιφέρει ποινικές ευθύνες στους παραβάτες.

Σύμφωνα με την εντολή των δύο εισαγγελέων, σχολιάζει η «Γκαζέττα Σκιπτάρε», στην περίπτωση που ο Γερμανός δημοσιογράφος Peter Tiede, που έγραψε το χθεσινό άρθρο, θα συνεχίσει να δημοσιοποιεί υλικά από το φάκελο 339, τότε και αυτός μπορεί να προσαχθεί και καταδικαστεί στην Αλβανία. Η ίδια η Γενική Εισαγγελέας Άρτα Μάρκου, γράφει η εφημερίδα, δήλωσε ότι «οι εισαγγελείς κάνουν παζαρέματα για προσωπικά συμφέροντα».

Αντιπολίτευση: «Δικαιωθήκαμε»
Το Δημοκρατικό Κόμμα και εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης, μετά το άρθρο της BILD, υποστηρίζουν ότι οι παρακολουθήσεις που έγιναν από την Αλβανική Εισαγγελία, επιβεβαιώνουν ότι η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του 2017, δεν εκφράζει τη λαϊκή ετυμηγορία.

Η κυβέρνηση που προέκυψε από τη Βουλή αυτή, και ο πρωθυπουργός της, είναι παράνομοι, άρα ο Ράμα και η κυβέρνησή του πρέπει να φύγουν και να γίνουν νέες εκλογές. Για τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, «το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας είναι η ακτινογραφία της μαφιόζικης εξουσίας του Ράμα».

Το Δημοκρατικό Κόμμα με ανακοίνωσή του, υπογράμμισε ότι το άρθρο της BILD επιβεβαιώνει την αλήθεια που έλαβε ευρωπαϊκές διαστάσεις. Ότι ο Ράμα είναι ένας παράνομος πρωθυπουργός που μετέτρεψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, για χάρη της προσωπικής του εξουσίας, σε εγκληματικό φορέα.

Με την ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα κατηγορεί τον Ράμα ότι έδωσε εντολή στην Εισαγγελία να απειλήσει, τόσο τη γερμανική εφημερίδα όσο και τα αλβανικά ΜΜΕ. Επίσης, κατηγορεί τόσο τη Γενική Εισαγγελέα Άρτα Μάρκου όσο και την Εισαγγελέα Τιράνων Ντονίκα Πρέλα ότι εκτελούν πολιτικές εντολές και δεν διερευνούν το φάκελο 339.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Κόμματος, συμμαχικού του Δημοκρατικού Κόμματος, Αγκρόν Ντούκα, δήλωσε ότι εάν συνεχιστεί η δημοσίευση των παρακολουθήσεων, θα βγει και το όνομα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Ο δημοσιογράφος Μπασίρ Τσολάκου, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, δήλωσε ότι η γερμανική εφημερίδα θα συνεχίσει τη δημοσίευση και άλλων παρακολουθήσεων. Από αυτές προκύπτουν στοιχεία εξαγοράς ψήφων και σε άλλες Περιφέρειες στην Αλβανία, άρα το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο.

Αντιδράσεις στην κυβέρνηση
Δημοσιογράφοι στην Κορυτσά, κατά την εκεί επίσκεψη του Έντι Ράμα στους σεισμόπληκτους, τον ρώτησαν για το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας. «No comment» («κανένα σχόλιο»), ήταν σύμφωνα με τη «Γκαζέττα Σκιπτάρε», η απάντησή του. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής της Βουλής, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ούλσι Μάνια, ζήτησε έρευνα και απόδοση ευθυνών σε όσους βοήθησαν για τη διαρροή του απορρήτου της έρευνας σχετικά με το φάκελο 339.

Στον φάκελο αυτό, σύμφωνα με το Μάνια, «δεν έχω ακούσει να γίνεται λόγος για ψήφους και χρήματα», ο φάκελος, σύμφωνα με τον ίδιο, χρησιμοποιείται για πολιτικές σκοπιμότητες. Κυκλοφορούν, σύμφωνα με το Μάνια, αναλήθειες που έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ο πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και νυν υποψήφιος Δήμαρχος της Λέζα, Πιερίν Ντρέου, δήλωσε ότι «με τη λογική αυτή, θα πρέπει να ξηλώσουμε όλη την πολιτική».

Τι έγραψαν οι εφημερίδες του Ράμα
Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες προσπάθησαν να μειώσουν και να υποβαθμίσουν την αντίδραση που προκάλεσε η BILD. Η φιλοκυβερνητική «ΤΕΜΑ», έγραψε ότι «η δημοσίευση των παρακολουθήσεων, συνέπεσε «τυχαία» με την επίσκεψη Μπάσα στη Γερμανία». Σε άλλο άρθρο της, η ίδια διερωτάται: «Λέει άραγε την αλήθεια ο Γερμανός δημοσιογράφος της BILD;».

Σε τρίτο άρθρο της, η «ΤΕΜΑ» χαρακτηρίζει το φάκελο 339, ως «ιστορία ενός εκβιασμού εισαγγελέων και αντιπολίτευσης για να πετύχουν πολιτικά παζαρέματα».

Η φιλοκυβερνητική «ΣΟΤ» έγραψε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία αντιδρά στις παρακολουθήσεις. Διαμηνύει στον Πρόεδρο Μέτα ότι υπάρχουν παρακολουθήσεις όπου αυτός ζητά 200 χιλιάδες ευρώ για τις εκλογές. Η Γενική Εισαγγελέας Άρτα Μάρκου, σβήνει την ευφορία της αντιπολίτευσης: «Στο φάκελο 339 έχουν ανάμειξη όλα τα πολιτικά κόμματα».

Η φιλοκυβερνητική «shqiptarja.com», σε άρθρο με τίτλο: «BILD, δημοσιογραφία συγχρονισμένη με την πολιτική», συνδέει τη δημοσίευση με την επίσκεψη του Λουλζίμ Μπάσα στη Γερμανία.

Αφού αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι τις παρακολουθήσεις έδωσε στη γερμανική εφημερίδα το Δημοκρατικό Κόμμα και ο Μπάσα, κατηγορεί τον Μπάσα ότι με την πράξη αυτή επιδιώκει να μπλοκάρει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατηγορεί επίσης το Δημοκρατικό Κόμμα και εισαγγελείς ότι όχι μόνο έδωσαν τις ηχογραφήσεις στη BILD, αλλά και προετοίμασαν τους υπότιτλους στην αγγλική γλώσσα.