5 Ιουνίου 2019

Κύπρος: Εσοδα 9,4 δισ. σε 18 χρόνια από το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Σε συνάρτηση με την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές θα είναι τα μερίδια των δικαιούχων του κοιτάσματος «Αφροδίτη» σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης επιβεβαιώνοντας...
... ρεπορτάζ της «Κ» για το τι έχει συμφωνηθεί με την κοινοπραξία του κοιτάσματος.

Οπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου η συμφωνία με την κοινοπραξία περιλαμβάνει τρία σενάρια ανάλογα με την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. «Έχουμε εξετάσει ένα χαμηλό σενάριο των 60 δολαρίων, ένα μεσαίο σενάριο, το επικρατέστερο, των 70 δολαρίων, και ένα ψηλό σενάριο των 80».

Τα όσα είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για έσοδα 9,4 δισ. ευρώ για χρονική διάρκεια 18 ετών, όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, αφορούν το μεσαίο σενάριο το οποίο όπως επισήμανε είναι το επικρατέστερο. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας η προσπάθεια τώρα είναι «να εξαχθεί, αν όχι όλο, το μεγαλύτερο μέρος του Αφροδίτη, για να μπορέσει να γίνει βιώσιμη και η εκμετάλλευσή του, δηλαδή η αξιοποίησή του και η ανάπτυξη των υποδομών».

Ο κ. Λακκοτρύπης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ένα μέρος της παραγωγής του «Αφροδίτη» να χρησιμοποιηθεί για την εσωτερική αγορά ωστόσο η προτεραιότητα όπως τόνισε είναι η εξαγωγή. «Με βάση το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής που συζητάμε τώρα βλέπουμε το πρώτο φυσικό αέριο να είναι 2020-2024, 2020-2025» σημείωσε.