7 Μαΐου 2019

S-400: Τούρκοι στρατιωτικοί πηγαίνουν στη Ρωσία για εκπαίδευση

Κι ενώ ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ έδινε... «συγχαρητήρια» στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν για την συμβολή της Τουρκίας στη Συμμαχία και τα ζητήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει, την ίδια στιγμή φαίνεται...


... πως Ρωσία και Τουρκία διευθετούν την τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση Τούρκων στρατιωτικών στο πυραυλικό σύστημα S-400.

Τόσο η τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου όσο και του Υπουργού Εξωτερικών, ότι το ζήτημα των S-400 παραμένει αμετάβλητο, δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν «πάρει την πορεία» τους και έτσι το δημοσίευμα του πρακτορείου TASS, για αποστολή Τούρκων στρατιωτικών ώστε να εκπαιδευτούν στη Ρωσία με τους πυραύλους, φαίνεται να «ξεκαθαρίζει το τοπίο».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περίπου 100 Τούρκοι στρατιωτικοί θα ξεκινήσουν εκπαίδευση σε στρατιωτικό κέντρο στη Ρωσία, ώστε να λάβουν την απαραίτητη κατάρτιση στην λειτουργία για να λειτουργήσουν συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400 στα τέλη Μαΐου.

Όπως δήλωσε διπλωματική πηγή στο πρακτορείο Tass, η εκπαίδευση στους S-400 θα διαρκέσει περί τους 5 μήνες, ενώ αυτό που πραγματικά αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι σύμφωνα με την πηγή, η εκπαίδευση των Τούρκων στρατιωτικών θα γίνει από κοινού, με ομάδα Κινέζων στρατιωτικών, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στο εν λόγω στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης.

Προκαλεί πραγματικά μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί όχι μόνο αγοράζουν ρωσικά πυραυλικά συστήματα, δημιουργώντας προβλήματα διαλειτουργικότητας και συμβατότητας εντός NATO, αλλά από την άλλη συμφωνούν με την Ρωσία, η τεχνική κατάρτιση και εκπαίδευση των τουρκικών δυνάμεων να γίνει μαζί με Κινέζους, τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή, στρατιωτικά και οικονομικά, των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, η παραλαβή των S-400 έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Ιούλιο. Πάντως η εταιρεία που κατασκευάζει τους S-400 ούτε επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε το δημοσίευμα.