31 Μαΐου 2019

Πεντάγωνο: Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία θα είναι καταστροφική για τα F-35

Με την Τουρκία να μη πτοείται ως προς την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Ρωσία, οι ΗΠΑ εξετάζουν όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση...


... που εν τέλει η συμφωνία ολοκληρωθεί με την παράδοση των πυραύλων τον Ιούλιο.

Η αμερικανική πλευρά με δηλώσεις τις επιχειρεί να αποτρέψει το «εφιαλτικό σενάριο» των S-400 στην Τουρκία, ενώ χαρακτηριστική είναι η χθεσινή αναφορά υψηλόβαθμης αξιωματούχου του Πενταγώνου που «απασφάλισε» λέγοντας πως η απόκτηση και ανάπτυξη των S-400 από την Τουρκία θα είναι καταστροφική για την Άγκυρα και τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς που θέλει να αποκτήσει.

Ειδικότερα, η βοηθός υπουργός Άμυνας για θέματα διεθνούς ασφάλειας Κάθριν Ουίμπαργκερ, σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσινγκτον, δήλωσε πως η ανάπτυξη, από την Τουρκία, των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 θα ήταν καταστροφική για το πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Η ολοκλήρωση αυτής της συναλλαγής θα ήταν καταστροφική, όχι μόνο για το πρόγραμμα F-35.  Θα μπορούσε ενδεχομένως να διαρρήξει την τουρκική διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ, μια βασική πτυχή της υπεράσπισης της Συμμαχίας και ας είμαστε σαφείς.

Το S-400 είναι ένα ρωσικό σύστημα σχεδιασμένο να καταρρίψουν αεροσκάφη όπως το F-35 και είναι αδιανόητο να φανταστούμε ότι η Ρωσία δεν θα εκμεταλλεύεται αυτή τη δυνατότητα». Η Αμερικανίδα αξιωματούχος υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις ΗΠΑ και δεν μπορούν να επιτρέψουν να συμβεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες ο Σερντάρ Κίλιτς, ο πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ, μιλώντας στο πλαίσιο του National Press Club ανέφερε ότι τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 δεν θα βρίσκονται στην περιοχή που θα «καλύπτουν» οι S-400 ή με άλλα λόγια θα βρίσκονται εκτός εμβέλειας των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας που θα είναι εγκατεστημένα στην Τουρκία.