17 Μαΐου 2019

Oι Αμερικανοί στο πλευρό των Κυπρίων

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπόλτον-Χριστοδουλίδη

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Παρασκευή το απόγευμα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον με τον υπουργό Εξωτερικών...


... της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Μπόλτον είναι ο πιο στενός σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Hellas Journal, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ενδελεχώς τον Αμερικανό αξιωματούχο για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά και την εισβολή του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής», στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του νησιού.

Μπόλτον και Χριστοδουλίδης αντάλλαξαν απόψεις για τον χειρισμό των εξελίξεων. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου επανέλαβε την αμερικανική θέση, όπως διατυπώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενώ οι δύο άνδρες συμφώνησαν να είναι σε επαφή.

Η ανακοίνωση της εκπροσώπου Μόργκαν Ορτάγκους, που προκλήθηκε μετά από ερώτηση της ιστοσελίδας μας HELLAS JOURNAL και του καναλιού OPEN, αναφέρει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσουν τις υπεράκτιες γεωτρήσεις σε μια περιοχή την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

» Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και κινδυνεύει να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση».