17 Μαΐου 2019

«Financial Times»: Εάν η ΕΕ κλείσει την πόρτα στα Βαλκάνια θα έρθουν ανακατατάξεις

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να εγκαταλείψει τα Βαλκάνια και οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις προσχώρησης μπορούν να αποδυναμώσουν τα μετριοπαθή και ρεφορμιστικά ρεύματα στην περιοχή», γράφουν οι «Financial Times».

Η γνωστή εφημερίδα...


... σε άρθρο της για τα Δυτικά Βαλκάνια αναφέρει ότι η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει το ιστορικό λάθος και ότι οι ηγέτες της ΕΕ στη διάσκεψη κορυφής του Ιουνίου πρέπει να αποφασίσουν για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Όπως σημειώνεται «η απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη, καθώς ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, διστάζουν στο επόμενο στάδιο της διεύρυνσης της Ένωσης. Η Γαλλία θέλει η ΕΕ να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις της, ενισχύοντας τη ζώνη του ευρώ και αποφεύγοντας μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα εθνικιστικά και λαϊκιστικά ρεύματα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να στραφεί κατά της ΕΕ, καθώς θεωρεί  ότι τα Βαλκάνια είναι υπό τον έλεγχό της, πιστεύει ο Βρετανός συντάκτης.

Η αγγλοσαξονική εφημερίδα παραθέτει ένα παράδειγμα επίλυσης διαφορών όπως είναι αυτό μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας, όπου στα Σκόπια έχουν δείξει να εγκαταλείπουν τον αυξημένο εθνικισμό της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας αναρωτιέται εάν η ΕΕ θα ανοίξει τις θύρες της και εάν η τολμηρή διπλωματία και η διαχείριση της εθνικής διάστασης στη διαφωνία του ονόματος θα ανταμειφθεί με  τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, γράφει το δημοσίευμα.

Μια πρόσκαιρα αρνητική θέση της ΕΕ θα μπορούσε να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις στη Βόρειο Μακεδονία, θα έβλαπτε την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, και μάλιστα θα μπορούσε να αναβιώσει τον σοβινισμό των κατοίκων, εκτιμά η εφημερίδα.

«Εάν η θύρα της ΕΕ παραμείνει κλειστή, τα μετριοπαθή ρεύματα ενδέχεται να δυσφημιστούν, και υπάρχει ο κίνδυνος η θύρα να ανοίξει για τη Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία να παραμείνει σε αναμονή. Μια τέτοια εξέλιξη  θα πυροδοτούσε με βενζίνη τον αλβανικό εθνικισμό», γράφουν οι FT και προσθέτουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να αναβιώσει η ιδέα μιας «Μεγάλης Αλβανίας».

Αναλύοντας τη γενικότερη κατάσταση, η βρετανική εφημερίδα θεωρεί ότι ένα τέτοιο σενάριο υπονομεύει περαιτέρω τις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα και εντείνει τις εντάσεις μεταξύ Βόσνιων, Κροατών και Σέρβων στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

«Εκείνοι που επικρίνουν τη διεύρυνση της ΕΕ έχουν δίκιο όταν λένε ότι στις βαλκανικές χώρες η ποιότητα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου είναι χαμηλότερες από τις προδιαγραφές της ΕΕ. Αλλά, η εμπιστοσύνη της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ενθουσιασμός του λαού για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξη θα μειωθούν, εάν η ΕΕ δεν στείλει ένα θετικό μήνυμα στη σύνοδο του Ιουνίου», προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.
[Πηγές: lexo.com.al, βαλκανικό περισκόπιο]