31 Μαΐου 2019

Columbia: Οι Αμερικανοί ξανάρχονται με υποβρύχια-θάνατο - ΒΙΝΤΕΟ

Ένα αμερικανικό ναυπηγείο έκοψε πρόσφατα το πρώτο κομμάτι ατσαλιού για τη νέα κατηγορία πυρηνικών υποβρυχίων (όπως φαίνεται και στο βίντεο)...


... Η Huntington Ingalls Industries έχει ξεκινήσει παράλληλα την κατασκευή του USS Columbia, το βασικό υποβρύχιο της κλάσης που θα μπει σε υπηρεσία το 2031. Το Columbia και τα αδελφά πλοία του θα αποτελέσουν το θαλάσσιο σκέλος της λεγόμενης αμερικανικής πυρηνικής τριάδας.

Η τελετή κοπής του ατσαλιού έγινε στις 23 Μαΐου, όταν μια μηχανή καύσης πλάσματος έκοψε την πρώτη πλάκα που θα χρησιμοποιηθεί για το ίδιο το Columbia. Σύμφωνα με την HII, οι εργασίες ξεκινούν τρεις εβδομάδες πριν από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Η κατασκευή του σηματοδοτεί την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιούν εξολοκλήρου ψηφιακά blueprints.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διατηρεί σήμερα 14 υποβρύχια Ohio class. Κατασκευασμένα μεταξύ 1981 και 1997, τα υποβρύχια έχουν μήκος 560 πόδια και εκτόπισμα 18.750 τόνων σε βύθιση, γεγονός που τα καθιστά μεταξύ των μεγαλύτερων υποβρυχίων στον κόσμο. Κάθε υποβρύχιο είναι οπλισμένο με 20 βαλλιστικούς πυραύλους 20 Trident D-5, καθένας από τους οποίους μπορεί να φέρει μέχρι και οκτώ κεφαλές. Κάθε κεφαλή, με τη σειρά της, έχει μια εκρηκτική απόδοση μεταξύ 100 κιλοτόνων και 455 κιλοτόνων.

Αρκετά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων βρίσκονται στη θάλασσα σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και κάθε υποβρύχιο έχει δύο ομάδες πληρωμάτων, γνωστά ως Μπλε and Χρυσά πληρώματα, για να εξασφαλίσουν μέγιστο χρόνο στη θάλασσα. Αυτό εξασφαλίζει ότι όλοι οι πύραυλοι με πυρηνική απόληξη κρύβονται κάτω από τον ωκεανό όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τα υποβρύχια εξασφαλίζουν ότι ανεξάρτητα από το πόσο επιτυχημένη είναι μια πυρηνική επίθεση εναντίον των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων, εκατοντάδες πύραυλοι θα είναι σε ετοιμότητα στη θάλασσα και θα μπορούν να εξαπολύσουν τη δικό τους χτύπημα για αντίποινα. Με αυτή την έννοια, είναι ένα ισχυρό αποτρεπτικό μέτρο εναντίον αυτού που οι εμπειρογνώμονες αποκαλούσαν «πυρηνικό Περλ Χάρμπορ».

Η νέα κλάση των Columbia έχει ως στόχο να αντικαταστήσουν τα παρωχημένα Ohio, με 12 νέα υποβρύχια έναντι των 14 Ohio. Πάντως τα νέα υποβρύχια θα είναι σχεδόν ίδιου μεγέθους με τα Ohio, καθώς τα ξεπερνάνε μόνο για λίγο.