16 Μαΐου 2019

Κύπρος: Στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα μέσω γαλλικού Στόλου και αεροπλανοφόρου

Οι πρωτοβουλίες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ έχουν προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις και η Κύπρος προχωράει σε αποτελεσματικές, ουσιαστικές αλλά και «συμβολικές» κινήσεις, απέναντι...


... στις τουρκικές προκλητικές ενέργειες.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά «όπλα στη φαρέτρα» του, προκειμένου να ισχυροποιήσει την θέση της Κύπρου απέναντι στην Τουρκία, όπως φάνηκε και στο διάβημα προς το Foreign Office και την επιστολή στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, θέτοντας σε εφαρμογή την στρατηγική και στρατιωτική, πλέον, συνεργασία με την Γαλλία, «κλειδώνοντας» τον γαλλικό Στόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω κυπριακής ναυτικής βάσης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο «politis», η χθεσινή υπογραφή συμφωνίας, για χρήση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» από τον γαλλικό στόλο, αποτελεί κίνηση, η οποία δεν μένει στον συμβολισμό, αλλά δίνει πρακτικό περιεχόμενο στις δηλώσεις στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξυπηρετώντας και τα συμφέροντα της Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία που «έκλεισαν» Αγγελίδης και Parly Ο Υπουργός Άμυνας Κύπρου Σάββας Αγγελίδης και η γαλλίδα ομόλογός του, κ.Florence Parly, συναντήθηκαν για ακόμα μια φορά στο Παρίσι, και υπέγραψαν συμφωνία για τη χρήση των υποδομών στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» από το Γαλλικό Ναυτικό.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται πως «οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών».

Ωστόσο, όπως και Πρόεδρος Αναστασιάδης στους αρχηγούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι και ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ενημέρωσε λεπτομερώς την Γαλλίδα ομόλογο του, για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συζήτησαν τρόπους αντίδρασης στο πλαίσιο της ΕΕ.

Η Γαλλίδα υπουργός επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας προς τη Κύπρο και καταδίκασε ταυτόχρονα τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν όπως είπε το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Το τετ-α-τετ Μακρόν και Αναστασιάδη για την στρατηγική-στρατιωτική συνεργασία Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Άμυνας Κύπρου, τις οποίες αναφέρει ο «politis», η υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, υλοποιεί και κάνει πραγματικότητα την πολιτική απόφαση των Αναστασιάδη και Μακρόν, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου είτε στο Παρίσι είτε στη Λευκωσία για να ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες, στέλνοντας παράλληλα «μήνυμα» στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται πως ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν δεν είχε αφήσει αμφιβολίες για τις προθέσεις των δύο χωρών, δηλώνοντας πως, «η διμερής σχέση μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας είναι εξαιρετική και τροφοδοτείται από μια υποδειγματική συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας».

Οι δηλώσεις αυτές είχαν γίνει στο περιθώριο της Συνόδου MED 7, στις 30 Ιανουαρίου μετά από συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Λευκωσία, ενώ είχε προσθέσει πως «η Κύπρος αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό για το γαλλικό Ναυτικό και ιδιαίτερα για το αεροναυτικό συγκρότημα που σχηματίστηκε γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle.

Υπολογίζω πολύ σε αυτή τη συνεργασία, η οποία απεικονίζει τη φιλοδοξία μιας κυρίαρχης Ευρώπης, η οποία εξασφαλίζει τα μέσα για να προφυλάξει τον εαυτό της. Αυτή η συνεργασία αποτελεί για μένα ένα σημαντικό στοιχείο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού άμυνας, τον οποίο έχουμε ενισχύσει πολύ στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου».

Ο Γάλλος Πρόεδρος είχε υπενθυμίσει «την αναγκαιότητα να τύχει σεβασμού η κυριαρχία της Κύπρου», εκφράζοντας ανησυχία για τα «περιστατικά που κατ’ επανάληψη λαμβάνουν χώρα στην κυπριακή θάλασσα», δηλώσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «προφητικές» καθώς τότε δεν είχε «ξεσπάσει» η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και η πρωτοβουλία γεωτρήσεων με τον Πορθητή στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ανάπτυξη και η αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στην Κύπρο Ο γαλλικός στόλος, ιδιαίτερα με την παρουσία του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, θα χρειαστεί τις απαραίτητες υποδομές και εγκαταστάσεις για την παρουσία του στη ναυτική βάση της Κύπρου.

Γι’ αυτό τον λόγο, εδώ και αρκετούς μήνες, στη ναυτική βάση στο Μαρί, γίνονται έργα διεύρυνσης του λιμανιού για να μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα πολεμικά πλοία και υποβρύχια του Γαλλικού Ναυτικού. Τα πλοία αυτά θα σταθμεύουν σε μόνιμη βάση και το επιχειρησιακό τους κέντρο θα βρίσκεται στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Η διοίκηση της βάσης παραμένει στο Κυπριακό Ναυτικό, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιεί τις δυνατότητες των γαλλικών συστημάτων. Σε μεταγενέστερο στάδιο αναμένεται η προμήθεια ενός πλοίου ανοικτής θαλάσσης που θα αγοράσει η Κύπρος από τη Γαλλία. Προσφάτως αποκτήθηκε και ένα ακόμη πλοίο από το Ισραήλ.

Η Γαλλία επιθυμούσε τη μόνιμη ναυτική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο, θέλοντας να προστατεύσει τα συμφέροντα της στις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία Total, σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.

Παράλληλα, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλαμβάνει ρόλο ευρωπαϊκής παρουσίας στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, σε μια περιοχή για την οποία πάντοτε επεδείκνυε ενδιαφέρον το Παρίσι, την παρουσία της οποίας επιθυμεί και η Κύπρος. [Politis.com.cy]