30 Μαΐου 2019

Σκόπια: Διημερίδα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

«Το πρωτόκολλο για την πλήρη ένταξη της Δημοκρατίας της "Βόρειας Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ προχωρά δυναμικά και τον Ιούνιο περιμένουμε να το επικυρώσει η Γερουσία των ΗΠΑ και είμαι σίγουρος ότι φέτος θα γίνουμε επίσημα μέλος...


... της Συμμαχίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Συνέλευσης, Ταλάτ Τζαφέρι, ανοίγοντας τη διημερίδα «Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας- Τα επόμενα βήματα  στο ΝΑΤΟ», που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του αμερικανικού Κέντρου Τζορτζ Μάρσαλ, σημειώνει το κρατικό πρακτορείο των Σκοπίων.

Ο Τζαφέρι τόνισε ότι «κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο, η σημαία της Δημοκρατίας της "Βόρειας Μακεδονίας" θα κυματίζει στον ιστό, μαζί με  τις άλλες σημαίες των μελών του ΝΑΤΟ, ως τριακοστό κράτος. Εξέφρασε, επίσης την  ελπίδα ότι το επόμενο έτος θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ.

Η διαδικασία επικύρωσης του πρωτοκόλλου του ΝΑΤΟ στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται σε εξέλιξη, ενημέρωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Σκόπια, Μικαέλα Σβάιτσερ – Μπλουμ.   «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να δουν τη "Βόρεια Μακεδονία" σύντομα ως το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ. Όταν συμβεί αυτό, δεν θα είμαστε εταίροι, αλλά σύμμαχοι, θα δημιουργήσουμε βαθύτερες σχέσεις και αμοιβαία δέσμευση», είπε η Σβάιτσερ-Μπλουμ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «στη "Βόρεια Μακεδονία" θα λάβει χώρα σε λίγες ημέρες η «Decided Punch», μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της  χώρας. «Είναι ένα ηχηρό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι στρατιωτικές σας δυνάμεις ετοιμάζονται να ενταχθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και να συνεργάζονται με άλλους στρατούς μέσα στη Συμμαχία για την καταπολέμηση μελλοντικών απειλών», είπε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, επισημαίνοντας ότι ο στρατός σημείωσε σημαντική πρόοδο, αλλά ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά.

Ο πρέσβης της Γερμανίας, Τόμας Γκέμπεριχ στην παρέμβασή του δήλωσε ότι η Γερμανία βοήθησε σημαντικά στην πορεία των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τονίζοντας ότι η χώρα τα δύο τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντικό πρόοδο, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάνοντας –όπως είπε- την τεράστια διαφορά, σε σύγκριση με τις χώρες της περιοχής.

Η διημερίδα «Η Δημοκρατία της "Βόρειας Μακεδονίας- Τα επόμενα βήματα  στο ΝΑΤΟ»  είναι ένα είδος προετοιμασίας για το τι θα επακολουθήσει  στην ένταξη της χώρας στη Συμμαχία. Πραγματοποιείται την παραμονή της επίσκεψης του Γενς Στόλτενμπεργκ και των μελών του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, αλλά και της στρατιωτικής άσκησης «Decided Punch».
[πηγές: MIA, βαλκανικό περισκόπιο]