30 Μαΐου 2019

ΗΠΑ προς Ιράν: Αν δεχθούμε επίθεση, θα απαντήσουμε με στρατό

Το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με στρατιωτικές δυνάμεις εάν το Ιράν «επιτεθεί» στα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, απέστειλε ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ.

«Εάν δεχθούμε επίθεση...


... θα απαντήσουμε με στρατιωτικές δυνάμεις. Έχουμε αναπτύξει και πάλι τις δυνάμεις μας στην περιοχή», επεσήμανε ο ίδιος. Την ίδια ώρα, σήμερα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον σημείωσε ότι η ιρανική «απειλή δεν έχει λήξει» και προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν αλλαγή του καθεστώτος στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο Μπόλτον άσκησε κριτική σε βάρος της Τεχεράνης, τονίζοντας ότι απειλεί την Ουάσινγκτον και τους εταίρους της, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη συμπεριφορά», η οποία πρέπει να σταματήσει εάν η Τεχεράνη θέλει διαπραγμάτευση.

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επαναφέροντας τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.  Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η ένταση κλιμακώθηκε όταν οι ΗΠΑ ανέπτυξαν το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln στον Περσικό Κόλπο, ενώ ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι το Πεντάγωνο παρατάσσει 1.500 περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή.