17 Μαΐου 2019

Διαπραγματεύσεις με τους Σλάβους για την επωνυμία «Μακεδονικά Κρασιά»

Στη Θεσσαλονίκη, οι εκπρόσωποι  των υπουργείων Εξωτερικών και των δύο χωρών συμφώνησαν για την πρώτη σύνοδο της ολομέλειας της μικτής ομάδας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Τα Σκόπια και η Ελλάδα...


... θα πρέπει να συναινέσουν στη χρήση των όρων "Made in Macedonia"», "μακεδονικός", «"The best of Macedonia", και τα παρόμοια, καθώς και τα ονόματα των εταιρειών που εμπεριέχουν το όνομα "Μακεδονία".

Η σκοπιανή κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι η ονομασία για το «μακεδονικό κρασί» [ή μακεδονικός οίνος] θα βρίσκεται στη διάθεση όλων των χωρών της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας. Οι Έλληνες επιχειρηματίες τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, δημιούργησαν προβλήματα στις εταιρείες των Σκοπίων κατά την παρουσίαση  των προϊόντων τους σε διεθνείς εκθέσεις, γράφει ο σκοπιανός Τύπος.

Την τελευταία φορά, τον Μάρτιο στην έκθεση τουρισμού του Βερολίνου και στην έκθεση Οίνου στο Ντίσελντορφ. Με επιχείρημα ότι τα «Κρασιά από τη Μακεδονία» γράφηκαν με μεγάλα γράμματα και η "Βόρεια Μακεδονία" με μικρά γράμματα, έως ότου στο περίπτερό γράφηκε «Macedonia Timeless».

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια η Μικτή Επιτροπή θα πρέπει να ‘σβήσει’ τις διαφορετικές απόψεις των παραγωγών.

Στα Σκόπια, από τα συνολικά 14.556 εμπορικά σήματα, 79 περιέχουν τη λέξη "Μακεδονία", 77 στην αγγλική γλώσσα το όνομα "Μακεδονία", ενώ το επίθετο "μακεδονικός" περιέχεται σε 12 καταχωρημένα εμπορικά σήματα. Η συντομογραφία ΜΚ είναι σε 93 και η συντομογραφία ΜΑΚ σε 35 ονόματα.
[Πηγές: alfa, βαλκανικό περισκόπιο]