28 Μαΐου 2019

Εβγαλε τα εσωκομματικά μαχαίρια ο Ζάεφ

Τους έξι αντιπροέδρους του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος των Σκοπίων, τον γενικό γραμματέα και άλλα ανώτατα στελέχη υποχρέωσε, την Κυριακή, σε παραίτηση ο πρωθυπουργός και ηγέτης...


... του κόμματος Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο ευρείας και προαναγγελθείσας «εκκαθάρισης».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αποπομπές, υπουργών της κυβέρνησης αυτήν τη φορά. Οι εκκαθαρίσεις πραγματοποιούνται μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο και τον Μάιο.

«Δεσμευθήκαμε σε ουσιαστικές αλλαγές και τηρούμε την υπόσχεσή μας», είπε ο Ζάεφ ύστερα από σύσκεψη της κεντρικής επιτροπής των Σοσιαλδημοκρατών. Από το κόμμα «απολύθηκαν» και οι έξι αντιπρόεδροι, Φροσίνα Ρεμένσκι, Ολιβέρ Σπασόφσκι, Μουχαμέντ Ζεκίρι, Πέτρε Σιλέγκοφ, Μπλαγκόι Μποκβάρσκι και Νταμιάν Μαντσέφσκι. Οι διάδοχοί τους θα εκλεγούν εν ευθέτω χρόνο.

Η κεντρική επιτροπή διέταξε την απομάκρυνση του γενικού γραμματέα Αλεξάνταρ Κιρακόφσκι, τον οποίο αντικατέστησε με τον Λιούπκο Νικολόφσκι, ο οποίος θα παραιτηθεί από υπουργός Γεωργίας για να επιτελέσει τα νέα κομματικά του καθήκοντα.

Ο πρωθυπουργός Ζάεφ δήλωσε ότι οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθούν εντός του Ιουνίου, για να προσθέσει ότι τουλάχιστον τρεις υπουργοί θα χάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. «Σε κάθε περίπτωση που δεν υπήρξαν ουσιαστικά αποτελέσματα ή αξιωματούχοι επέδειξαν αλαζονεία, θα υπάρξουν αλλαγές», επισήμανε ο Ζόραν Ζάεφ.

Παρότι ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Στέβο Πενταρόφσκι εξασφάλισε την εκλογή του στην προεδρική αναμέτρηση, τα αποτελέσματα ερμηνεύθηκαν ως ανησυχητικό σημάδι για την υποχώρηση της δημοτικότητας του κυβερνητικού συνασπισμού.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βουλγαρία, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, υπογράμμισε ότι χωρίς τη συμφωνία φιλίας μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων δεν θα είχε καταστεί δυνατή η συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας.

«Η ιστορία της ενσωμάτωσης της περιοχής μας άρχισε με τη συμφωνία φιλίας με τη Βουλγαρία. Σήμερα, Βουλγαρία και Ελλάδα είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές μας στην ενταξιακή πορεία μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε ο κ. Ζάεφ