27 Μαΐου 2019

Ιταλία: Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές

Η παράταξη της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι φέρεται να αναδείχθηκε μεγαλύτερο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής, ξεπερνώντας τον κυβερνητικό του εταίρο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων («αντισυστημικό»), που έχει απολέσει σχεδόν...
... το ένα τρίτο της εκλογικής του βάσης μέσα σε έναν χρόνο, καταδεικνύουν έξιτ πολ που μεταδόθηκαν από τέσσερα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Αν επιβεβαιωθεί, το αποτέλεσμα αυτό ενδέχεται να μεταβάλει σημαντικά την ισορροπία ισχύος στην ιταλική κυβέρνηση συμμαχίας, η οποία σπαράσσεται από έριδες, αλλά και να δώσει περισσότερη εξουσία στον ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, που επιδιώκει να τεθούν σε εφαρμογή φοροαπαλλαγές πιθανόν παραβαίνοντας τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δημοσιονομικά.

Τα exit poll προβλέπουν ότι η Λέγκα θα λάβει από το 26,0 ως το 31,0% των ψήφων, από 17% στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και 6,2% στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2014. Η σκληρή στάση του Σαλβίνι, ειδικά στο ζήτημα της μετανάστευσης, πιστεύεται ότι συνέβαλε στην αύξηση του ποσοστού της Λέγκας.

Ωστόσο, νωρίτερα φέτος η ακροδεξιά παράταξη του Σαλβίνι συγκέντρωνε έως και το 37% των ψήφων, κάτι που υποδεικνύει ότι η ορμή του ανασχέθηκε κατά τι έπειτα από μήνες ταχείας ανόδου.