28 Μαΐου 2019

Η Τουρκία αυξάνει τις παραδόσεις όπλων στις ισλαμικές ομάδες στη Συρία

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η Τουρκία αυξάνει τις παραδόσεις όπλων στις ισλαμικές δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση αντιτίθεται στο στρατό της Συρίας, ο οποίος...


... υποστηρίζεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Όπως σημειώνει το Reuters, η Τουρκία έλαβε αυτήν την απόφαση μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να πείσει τη Ρωσική Ομοσπονδία, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της κοινής ομάδας επαφών για να σταματήσουν την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Κύκλοι της αντιπολίτευσης της Συρίας αναφέρουν ότι η επιθετικότητα του Στρατού της Συρίας προκαλεί εισροή προσφύγων στην Τουρκία. Το Reuters επισημαίνει ότι οι τουρκικές Αρχές παρέδωσαν δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα στις ένοπλες ισλαμικές ομάδες της Συρίας, όπως ρουκέτες ‘Grad’, αντιαρματικούς πυραύλους TOW.

Τα όπλα αυτά έδωσαν τη δυνατότητα στις ισλαμικές ομάδες να ανακαταλάβουν την πόλη Κφαρ Ναμπούντα, η οποία είχε απελευθερωθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Το δυτικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι η Τουρκία κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμη να διατηρήσει την επιρροή της στη βορειοδυτική Συρία, ενισχύοντας τις στρατιωτικές της δυνάμεις στις βάσεις που δημιουργήθηκαν βάσει της συμφωνίας με τη Ρωσία. Οι επίσημοι εκπρόσωποι της Τουρκίας δεν έχουν ακόμη σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

Μάλιστα, η ισλαμική ομάδα «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα» με την υποστήριξη άλλων εξτρεμιστικών ομάδων στις 23 Μαΐου κατέλαβε την πόλη Καφρ Ναμπούντα, η οποία είχε γίνει φυλάκιο της ένοπλης αντιπολίτευσης πριν απελευθερωθεί από τον συριακό στρατό στις 8 Μαΐου, αλλά λίγες ημέρες μετά ο στρατός της Συρίας αποφάσισε να αποσυρθεί για λόγους τακτικής.   Επισημαίνεται ότι οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 13 Μαΐου συζήτησαν το θέμα της Ιντλίμπ.

Στη διάρκεια των συνομιλιών, οι πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία του στενότερου συντονισμού των προσπαθειών της Ρωσίας και της Τουρκίας, στον στρατιωτικό τομέα, προκειμένου να επιτευχθεί  αποκλιμάκωση της έντασης και διακανονισμός στα προβλήματα της περιοχής.