25 Μαΐου 2019

«Βασίζομαι πάνω σας»: Ο Ασάνζ καλεί σε βοήθεια με γράμμα μέσα από τη φυλακή

Ο ιδρυτής των WikiLeaks απέστειλε επιστολές σε αρκετούς ανεξάρτητους δημοσιογράφους. Μέσω μίας επιστολής του, καλεί τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να σταθούν στο πλευρό του, επειδή του έχουν αφαιρεθεί...


... όλα τα μέσα για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Επιστολές σε αρκετούς ανεξάρτητους δημοσιογράφους απέστειλε μέσα από τη φυλακή του Μπελμάρς στο Ηνωμένο Βασίλειο ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ. Ένας εκ των δημοσιογράφων μοιράστηκε το γράμμα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Canary, που εδρεύει στο Μπρίστολ.

Στην επιστολή, η οποία λέγεται ότι είναι χειρόγραφη, ο Ασάνζ διαμαρτύρεται διότι έχει αποκοπεί από «κάθε δυνατότητα να προετοιμάσει την υπεράσπισή του», καθώς μεταξύ άλλων δεν έχει υπολογιστή, πρόσβαση στο Internet ή πρόσβαση σε βιβλιοθήκη.

Σύμφωνα με την επιστολή, πρέπει να περιμένει εβδομάδες για να πραγματοποιήσει ένα τηλεφώνημα. Οι αρχές καταγράφουν όλες τις κλήσεις του εκτός από τις συνομιλίες με τους δικηγόρους.

«Η άλλη πλευρά; Είναι μια υπερδύναμη που προετοιμάζεται για εννέα χρόνια, με εκατοντάδες ανθρώπους και αμέτρητα εκατομμύρια να έχουν ξοδευτεί για την υπόθεση», γράφει ο Ασάνζ, ζητώντας από το κοινό να σταθεί στο πλευρό του. «Είμαι ανυπεράσπιστος και βασίζομαι σε εσάς και σε άλλους με καλό χαρακτήρα για να σωθεί η ζωή μου», αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Ασάνζ κατηγορεί τα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης ότι «μισούν την αλήθεια» προσπαθώντας να οργανώσουν την έκδοσή του με στόχο τη θανατική ποινή και υπενθυμίζει ότι ήταν επτά φορές υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τη δουλειά του στη δημοσιογραφία. «Η αλήθεια, τελικά, είναι το μόνο που έχουμε», προσθέτει.

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου συνέλαβαν τον Ασάνζ στο Λονδίνο στις 11 Απριλίου, στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, όπου είχε βρει καταφύγιο για επτά χρόνια εν μέσω καταγγελιών για βιασμό στη Σουηδία το 2010. Ο Ασάνζ αρνήθηκε κατηγορηματικά όλους αυτούς τους ισχυρισμούς εναντίον του.

Την 1η Μαΐου, δικαστήριο του Λονδίνου καταδίκασε τον Ασάνζ σε 50 εβδομάδες φυλάκισης για παραβίαση της εγγύησης. Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει επίσημο αίτημα για την έκδοσή του, με την κατηγορία της «συνωμοσίας για τη διενέργεια επιθέσεων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προκειμένου να αποκτηθούν οι κωδικοί απόρρητου υπολογιστή της κυβέρνησης των ΗΠΑ». Η ακροαματική διαδικασία επί του αμερικανικού αιτήματος, είναι προγραμματισμένη να συνεχιστεί στις 12 Ιουνίου.