31 Μαΐου 2019

ΗΠΑ: Απόπειρα «διαίρει και βασίλευε» της Μόσχας στο τρίγωνο με Ελλάδα-Τουρκία

Οι ΗΠΑ πέρασαν στην «αντεπίθεση» με κατηγορηματικό τρόπο στις κατηγορίες της Μόσχας περί ανάπτυξης και  αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση...


... της Τουρκίας εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο διέψευσε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για στρατιωτική συγκέντρωση δυνάμεων στην Ελλάδα, ενώ «άδειασε» τη Μόσχα, λέγοντας πως οι κατηγορίες αυτές είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα επιζήμιο «χάσμα» στο τρίγωνο σχέσεων των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Τουρκία, με άλλα λόγια μια μορφή «διαίρει και βασίλευε».

«Οι εργασίες αναβάθμισης και ανάπτυξης υποδομών στα ελληνικά λιμάνια είναι συστατικό στοιχείο της συνεργασίας μας με τους συμμάχους μας στο NATO και δεν αποτελούν προεργασίες για ενδεχόμενη ανάπτυξη ή συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων, όπως υποστηρίζει ψευδώς η Ρωσία», ανέφερε το Πεντάγωνο σε δήλωσή του.

Αναλυτικά η θέση του Πενταγώνου
Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Eric Pahon προσέθεσε ότι διεξάγονται τακτικά τέτοιου είδους επιχειρήσεις με χώρες εταίρους και συμμάχους εντός NATO για τη βελτίωση του βαθμού διαλειτουργικότητας και την ενίσχυση των σχέσεων. Το ελληνικό λιμάνι αποτελεί βασικό δίαυλος εισόδου στις χώρες των Βαλκανίων και της Νότιας Ευρώπης στις οποίες θα πραγματοποιηθούν  εννέα ασκήσεις.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι η ρωσική προπαγάνδα η οποία ισχυρίζεται πως οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Ελλάδα είναι εντελώς ψευδείς και έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν ένα επιζήμιο χάσμα ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου κατέστησε σαφές πως οι Ρώσοι προωθούν μια εκστρατεία «διάσπασης» της συμμαχίας του NATO και των κρατών-μελών του και πως θα παραμείνουν σε και θα  σε επιφυλακή για ενδεχόμενες, τέτοιου είδους, ρωσικές προσπάθειες.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί ψέματα και παραπληροφόρηση για να καταστρέψει τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων, ενώ το Πεντάγωνο θα συνεχίσει να επισημαίνει και να διαψεύδει τέτοιους είδους πληροφορίες, όπως στην εν λόγω περίπτωση περί συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων στην Ελλάδα.