18 Μαΐου 2019

Αυστρία: Ο αντικαγκελάριος Στράχε υποσχόταν δημόσιες συμβάσεις για πολιτική στήριξη - ΒΙΝΤΕΟ

Μεγάλο σκάνδαλο στην Αυστρία με δημοσίευση βίντεο

Δημόσιες συμβάσεις υποσχόταν λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2017 σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, με αντάλλαγμα [δείτε το βίντεο]...


... την προεκλογική στήριξή της για το ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα του, τους Ελεύθερους, σύμφωνα με αποκαλύψεις του περιοδικού Der Spiegel και της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung.

Οι δύο γερμανικές εκδόσεις υποστηρίζουν ότι σε βίντεο το οποίο έχουν στην κατοχή τους και του οποίου η εγκυρότητα έχει ελεγχθεί από ειδικούς, εμφανίζονται ο κ. Στράχε και ο έμπιστος συνεργάτης του και σημερινός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους τον Ιούλιο του 2017 σε βίλα στην Ίμπιζα, μαζί με την υποτιθέμενη ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη.

Η γυναίκα δηλώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Αυστρία περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αφήνει επανειλημμένα να εννοηθεί ότι πρόκειται ενδεχομένως για «μαύρο» χρήμα, το οποίο «δεν μπορεί να κατατεθεί στην τράπεζα».

Η συνάντηση, η οποία, όπως αναφέρει το Spiegel, είχε προφανώς οργανωθεί ως παγίδα για τον αρχηγό των Ελευθέρων και βιντεοσκοπείτο από πολλές κάμερες σε όλο το σπίτι, διαρκεί έξι ώρες, στην διάρκεια των οποίων συζητούνται οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Αυστρία.

Ένα σενάριο το οποίο συζητήθηκε αφορούσε την υποτιθέμενη εξαγορά του 50% της λαϊκής αυστριακής «Kronen Zeitung» από την «επιχειρηματία». Η εφημερίδα φθάνει σε περίπου έναν στους τέσσερις Αυστριακούς και περιγράφεται από τον κ. Στράχε ως εξαιρετικά ισχυρή, με τον ιδιοκτήτη της να συγκαταλέγεται στους δέκα πιο ισχυρούς ανθρώπους της χώρας.

Θα μπορούσε, εκτιμά, να εκτινάξει τα ποσοστά του κόμματός του, από το 27% στο 34%, υπό την προϋπόθεση ότι πέντε άτομα από την σύνταξη θα απομακρύνονταν και στη θέση τους θα τοποθετούνταν κάποιοι άλλοι.

«Οι δημοσιογράφοι έτσι κι αλλιώς είναι οι μεγαλύτερες πόρνες του πλανήτη», λέει ο σημερινός αντικαγκελάριος της Αυστρίας στην συνομιλήτριά του η οποία διατυπώνει την απορία αν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εύκολα.

Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι γνωρίζει και τον κατάλληλο άνθρωπο και αναφέρεται στον επενδυτή Χάινριχ Πατσίνα, ο οποίος «τα τελευταία 15 χρόνια αγόρασε όλα τα ουγγρικά ΜΜΕ για λογαριασμό του Βίκτορ Όρμπαν» και φρόντισε για τον -από τη μια μέρα στην άλλη- «αναπροσανατολισμό» της γραμμής τους. Μπορούμε να διδαχθούμε από τους Ούγγρους, σημειώνει ο κ. Στράχε και αναφέρει ότι θέλει να δημιουργήσει ένα μιντιακό τοπίο όπως αυτό του Όρμπαν.

Ο κ. Πατσίνα πάντως, απαντώντας σε ερώτηση του Spiegel και της SZ, διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με την αυστριακή εφημερίδα. «Εάν αναλάβει την Krone τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές και μας φέρει στην πρώτη θέση, τότε μπορούμε να συζητήσουμε για όλα», φαίνεται να λέει στο βίντεο ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και να φέρνει ως παράδειγμα την κατασκευή δρόμων, την οποία θα μπορούσε να αναλάβει η Ρωσίδα, αν βοηθούσε στην επιτυχία των Ελευθέρων.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κάλεσε αργά την Παρασκευή έκτακτη σύσκεψη έπειτα από τη δημοσίευση ενός βίντεο από γερμανικές εφημερίδες στο οποίο ο αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε εμφανίζεται να συζητά παραχώρηση δημοσίων συμβάσεων με αντάλλαγμα πολιτική στήριξη στο κόμμα του.

Ο Στράχε και ο Γκουντένους παραδέχθηκαν ότι η συγκεκριμένη συνάντηση, διάρκειας 6 ωρών, πραγματοποιήθηκε, με τον αντικαγκελάριο να κάνει λόγο για μια «αυστηρά ιδιωτική» συνάντηση σε μια «άνετη, χαλαρή ατμόσφαιρα διακοπών σε εύθυμη διάθεση από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ».

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) μιλούν για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» των τελευταίων πενήντα ετών, με την Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά την παραίτηση του Στράχε. Το κόμμα των Φιλελευθέρων NEOS ανέφερε ότι νέες κοινοβουλευτικές εκλογές είναι «αναπόφευκτες».

Μια κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο Αυστριακός καγκελάριος Κουρτς αναμένεται να προβεί σε ανακοίνωση για την υπόθεση σήμερα Σάββατο. Εισαγγελείς της Βιέννης δήλωσαν ότι θα εξετάσουν τα δημοσιεύματα και θα αποφασίσουν κατά πόσον υπάρχουν επαρκή αιτία για τη διεξαγωγή έρευνας, ανέφερε μια εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών.

Ο Κρίστιαν Χάφενεκερ, γενικός γραμματέας του FPO δήλωσε ότι οι νομικοί σύμβουλοι του κόμματος εξετάζουν το οπτικοακουστικό υλικό. Στην ανακοίνωσή του ο Χάφενεκερ ανέφερε ότι ούτε ο Στράχε, ούτε το Κόμμα των Ελευθέρων έλαβαν οφέλη από τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Το ακροδεξιό FPÖ συνομολόγησε το 2016, πριν από την είσοδό του στην κυβέρνηση, συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η παρουσία μάλιστα το καλοκαίρι του 2017 του Ρώσου προέδρου στον γάμο της υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας προκάλεσε έντονη πολεμική.