31 Μαΐου 2019

Μπιλ Κλίντον και Μαντλίν Ολμπράιτ στο Κοσσυφοπέδιο στα 20 χρόνια απόσχισης από τη Σερβία

Την εικοστή επέτειο της απόσχισης από τη Σερβία και της εισβολής των νατοϊκών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, αναμένεται να παρακολουθήσουν διάφορες προσωπικότητες που είχαν τότε παίξει ρόλο...


... στα γεγονότα των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με πηγές της ‘Indeksonline’ στην τελετή της επετείου θα παραστεί ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπιλ Κλίντον. Το 1999 οι Ηνωμένες Πολιτείες με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Κλίντον ήταν οι βασικοί παράγοντες στην απόφαση να βομβαρδίσουν τη πρώην Γιουγκοσλαβία με τις νατοϊκές δυνάμεις, που εκείνη την εποχή το ΝΑΤΟ  είχε επικεφαλής τον Αμερικανό στρατηγό Βέσλεϊ Κλαρκ.

Εκτός από τον πρώην πρόεδρο Κλίντον την ημέρα για την Απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου που οι Αλβανοί αποκαλούν Ημέρα Απελευθέρωσης, την 12η Ιουνίου, αναμένεται να παραβρεθεί και η πρώην Γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Μάλιστα η Ολμπράιτ είχε δώσει την ώθηση για την έναρξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά στόχους της σερβικής επικράτειας.

Είναι η τέταρτη φορά που ο Μπίλ Κλίντον επισκέπτεται το Κοσσυφοπέδιο. Η τελευταία φορά ήταν  την 1η Νοεμβρίου του 2009, όταν στήθηκε το άγαλμά του στην Πρίστινα από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.
[πηγές: Indeksonline, βαλκανικό περισκόπιο]