18 Απριλίου 2019

Εκπρόσωπος Ερντογάν για S-400: Δεν θα επιτρέψουμε να αμφισβητηθεί η θέση μας στο ΝΑΤΟ

«Δεν θα επιτρέψουμε να αμφισβητηθεί η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, στον απόηχο τοποθέτησης του Αμερικανού αντιπροέδρου Πενς, ο οποίος είχε αποστείλει το μήνυμα ότι η Άγκυρα...


... πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στους S-400.

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να αμφισβητήσει το status μέλους της συμμαχίας για την απόφαση της αγοράς των ρωσικών S-400, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, μιλώντας στο Anadolu.

«Άλλωστε, δεν είμαστε παρατηρητές εδώ. Είμαστε ένα από τα μέλη. Είμαστε μια χώρα που έχει λόγο σε όλες τις αποφάσεις… Για αυτό, δεν θα επιτρέψουμε να αμφισβητηθεί η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ο ίδιος. Όπως τόνισε ο ίδιος, η Τουρκία πρέπει να έχει μια ευκαιρία να λάβει μόνη της την απόφαση.

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς είχε αποστείλει, προ λίγων ημερών, μήνυμα προς την Τουρκία, σημειώνοντας επί της ουσίας ότι πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στους S-400. Ο Καλίν ανέφερε ακόμη ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν συνιστούν εναλλακτική απέναντι στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, καθώς όπως είπε, είναι φυσιολογικό η Τουρκία να αναπτύσσει διάφορες σχέσεις σε διαφορετικούς τομείς όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει τονίσει ότι η υπόθεση έχει κλείσει, με τις ΗΠΑ να προχωρούν, πριν από λίγο διάστημα, στο «πάγωμα» της παράδοσης εξοπλισμού που σχετίζεται με τα F-35 στην Τουρκία.

Στις αρχές του Μαρτίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε και πάλι ότι η συμφωνία με τη Ρωσία έχει ολοκληρωθεί, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι πιθανή στο μέλλον και μια νέα συμφωνία με τη Ρωσία για το προηγμένο σύστημα S-500.