11 Απριλίου 2019

Brexit: Οι 27 δίνουν παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην απόφαση των 27 της ΕΕ

Σε κράτος – μέλος «ζόμπι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι την 31η Οκτωβρίου μετατρέπεται η Μεγάλη Βρετανία μετά την πολύωρη συνεδρίαση...


... των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες.

Απουσία της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν μερικούς ακόμα μήνες στη Μεγάλη Βρετανία για το Brexit, αξιολογώντας παράλληλα την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Λονδίνο, καθώς η συμφωνία προβλέπει τον «ξαφνικό θάνατο».

Ήτοι την αυτόματη έξοδο της χώρας από την ΕΕ σε περίπτωση που η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψηφίσει τη συμφωνία εξόδου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανεξετάσει τη διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 50 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε να δώσει μια ακόμα ανάσα στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να βρεθεί ο λιγότερο οδυνηρός τρόπος για το διαζύγιο ανάμεσα στις δυο πλευρές. Βάσει της νέας συμφωνίας στην οποία οι 27 κατέληξαν μετά από περισσότερες από οκτώ ώρες διπραγματεύσεων, η Μεγάλη Βρετανία θα συμμετάσχει τις Ευρωπαϊκές Εκλογές της 23ης Μαΐου, ειδάλλως θα πρέπει να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία την 1η Ιουνίου

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκαν δύο (συν ένα) στρατόπεδα κρατών – μελών. Από τη μία πλευρά η Γερμανία και η Ιρλανδία που προσπάθησαν να αποτρέψουν με κάθε τρόπο μια άτακτη αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας και από την άλλη η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ισπανία, που θεωρούσαν την παράταση της αβεβαιότητας περισσότερο επιβλαβή από μια άτακτη έξοδο. Φαίνεται μάλιστα ότι υπήρξε σκληρή διαμάχη ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή.

Η Συμφωνία για την 31η Οκτωβρίου, ήταν βάσει πληροφοριών, η ημερομηνία στην οποία κατέληξαν ο πρόεδρος Μακρόν και η Καγκελάριος Μέρκελ την τελευταία στιγμή, έπειτα από την πλήρη άρνηση των Παρισίων να δοθεί περαιτέρω περίοδος χάριτος στο Λονδίνο. Η επέκταση του χρόνου εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις στην ΕΕ, αλλά αντίθετα θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στο Λονδίνο ώστε να προετοιμαστεί για μια «ομαλή αποχώρηση».

Το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνέλθει σε ολομέλεια στις 2 Ιουλίου και συνεπώς δεν φαίνεται να τίθεται σε κίνδυνο η νομοθετική διαδικασία. Παράλληλα υπάρχει αρκετός πλέον χρόνος για τη Μεγάλη Βρετανία ώστε αφενός να δεχθεί τη συμφωνία αποχώρησης της από την ΕΕ και αφετέρου να προχωρήσει σε εσωτερικές πολιτικές αλλαγές που απαιτούνται για να εξέλθει η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένη εδώ και περίπου τρία χρόνια.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας στη συνέντευξη Tύπου μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν–Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε το Λονδίνο να μην σπαταλήσει αυτόν τον χρόνο που του δόθηκε από την ΕΕ, αν και όπως τόνισε, ήταν λιγότερος από όσο θα επιθυμούσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Γιούνκερ υπογράμμισε ότι οι σημαντικές αποφάσεις της ΕΕ μέχρι την 31ηυ Οκτωβρίου δεν απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία, συνεπώς δεν θεωρεί ότι η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι εκείνη την περίοδο θα επηρεάσει τη λειτουργία της Ένωσης. "Η θητεία μου λήγει την 1η Νοεμβρίου. Συνεπώς αν υπάρξει νέα συνάντηση για το Brexit την 31η Οκτωβρίου, μπορεί να καθυστερήσει για μερικά λεπτά της ώρας η αποχώρησή μου" δήλωσε, αστειευόμενος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.