11 Απριλίου 2019

Πρόκληση μέσα στην Ελλάδα: "Στις Σέρρες μιλούν σλαβικά, οι γηγενείς είναι Σλάβοι"

Απίστευτα πράγματα ακούστηκαν στο Πρωτοδικείο Σερρών κατά τη διάρκεια υπόθεσης σλαβόφωνου σωματείου

Προκλητικές μαρτυρίες κατατέθηκαν χθες στο Πρωτοδικείο Σερρών κατά τη διάρκεια της υπόθεσης ακύρωσης...


... του καταστατικού σλαβόφωνου σωματείου «Κύριλλος και Μεθόδιος» με έδρα την Ηράκλεια Σερρών.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Infonews24.gr, καθηγητές, μάρτυρες υπεράσπισης του σωματείου, υποστήριξαν ευθαρσώς πως η γλώσσα που ακούγεται και ομιλείται στην πόλη των Σερρών είναι τα σλαβικά, ενώ οι γηγενείς κάτοικοι είναι Σλάβοι!

Ο σύλλογος με την επωνυμία «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων ΚΥΡΙΛΛΟΣ & ΜΕΘΟΔΙΟΣ» με έδρα στην Ηράκλεια Σερρών ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και στο καταστατικό του αναγράφει ότι μεταξύ των σκοπών του είναι η διατήρηση και διάδοση της «ντόπιας» γλώσσας και η απόδοση τιμών στους «ντόπιους» ήρωες, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια είναι η «ντόπια» γλώσσα και σε ποιους ήρωες αναφέρεται το καταστατικό.

Τις απορίες έλυσε μια περιοδική έκδοση (Φωνή του Τόπου μας) του εν λόγω συλλόγου τον Μάρτιο του 2018. Σε αυτήν ως «ντόπια» γλώσσα χαρακτηρίζεται η «μακεδονική», ενώ έκανε αναφορά ότι πρέπει να γιορτάζεται η ψευδοεπανάσταση του Ίλιντεν και να τιμούνται ως ήρωες οι βούλγαροι αρχικομιτατζήδες Γιάνε Σαντάσκι και Γκότσε Ντέλτσεφ.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και του τότε προέδρου της Γεώργιου Τάτσιου, ο οποίος κινήθηκε άμεσα καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Σερρών και ζητώντας να ελεγχθεί η νομιμότητα του νεοϊδρυθέντος σωματείου. Στις 14/1/2019 η Εισαγγελία διαπίστωσε ότι η απόφαση ίδρυσης του σωματείου ήταν προϊόν παραπλάνησης του Ειρηνοδικείου Σιδηροκάστρου και άσκησε ανακοπή. Εισηγήθηκε την διάλυση του σωματείου με αιτιολογικό την διατάραξη της Δημόσιας Τάξης. Την Τρίτη 9/4/ 2019 πραγματοποιήθηκε η δίκη.

Μάλιστα, κάλεσε τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Σπυρόπουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μωυσιάδη προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες.

Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη από κόσμο. Εξετάσθηκαν, μάλιστα, και άλλοι μάρτυρες, καθώς ο δικηγορικός σύλλογος έκανε πρόσθετη παρέμβαση διά του προέδρου κ. Καρίπογλου υπέρ της πρότασης του κ. Εισαγγελέα για ακύρωση του καταστατικού του σωματείου, ενώ πρόσθετη παρέμβαση έκανε και η Παμμακεδονική Ομοσπονδία των Μακεδονικών Σωματείων.

Η ακροαματική διαδικασία διήρκησε τέσσερις και πλέον ώρες, στη διάρκεια της οποίας εξετάσθηκαν όλοι οι μάρτυρες. «Αν ήταν παρόντες αυτοί που υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, πιστεύω ότι θα άλλαζαν άποψη» δήλωσε στο Infonews24 ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Σπυρόπουλος.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης του σλαβόφωνου σωματείου εμφανίσθηκαν ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης και μια καθηγήτρια γλωσσολογίας από την Αθήνα.

Η τελευταία, σε ερώτηση του κ. Καρίπογλου «τι γλώσσα μιλούν οι Σερραίοι στον κεντρικό δρόμο της πόλης» απάντησε προκλητικά πως μιλούν Σλάβικα, αφήνοντας το ακροατήριο με… ανοιχτό το στόμα. Η πρόκληση βέβαια δεν σταμάτησε μόνο εκεί, καθώς οι ίδιοι καθηγητές υποστήριξαν πως οι γηγενείς κάτοικοι των Σερρών είναι Σλάβοι!

«Γενικώς αυτοί οι άνθρωποι είχαν κάποιες θέσεις, που όποιος και να τις άκουγε και βάλτε στην άκρη τα κομματικά, όποιος Έλληνας πολίτης άκουγε αυτές τις δηλώσεις πιστεύω ότι θα είχε εξοργισθεί. Μιλάμε για σκοπιμότητες.

» Υπάρχουν άνθρωποι από πίσω που προωθούν αυτές τις ενέργειες και δεν ήρθαν τυχαία από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να υποστηρίξουν απόψεις για τόπους τους οποίους δεν τους έχουν επισκεφθεί ποτέ,» επεσήμανε ο κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε πως υπάρχουν και κάτοικοι που όταν προσυπέγραψαν για την ίδρυση αυτού του σωματείου, εκ των υστέρων πήραν πίσω την υπογραφή τους όταν διαπίστωσαν ότι κάτι άλλο κρύβεται από πίσω.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες. Ο κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος εκφράζει την πεποίθηση πως αυτή θα είναι υπέρ της κατάργησης του καταστατικού. [infonews24]