29 Απριλίου 2019

Καθαιρέθηκε ο διοικητής του κέντρου κράτησης στο Γκουαντάναμο

«Χάθηκε η εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να διοικεί»

Ο Αμερικανός υποναύαρχος ο οποίος διηύθυνε το κέντρο κράτησης στον Κόλπο του Γκουαντάναμο, στη βάση που αποτελεί έδαφος των ΗΠΑ στην Κούβα, καθαιρέθηκε...


... λόγω του ότι «χάθηκε η εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να διοικεί», γνωστοποίησε το μεικτό διοικητήριο το οποίο είναι αρμόδιο για τη Νότια Αμερική (USSOUTHCOM) χθες Κυριακή.

Ο υποναύαρχος Τζον Ρινγκ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του προχθές Σάββατο, σύμφωνα με μια λακωνική ανακοίνωση, στην οποία δεν εξηγούνται οι λόγοι που οδήγησαν στην απομάκρυνσή του.

Ο Χοσέ Ρουίζ, εκπρόσωπος της SOUTHCOM, η οποία επιβλέπει το κέντρο στο Γκουαντάναμο, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η απόφαση ακολούθησε μια έρευνα διάρκειας ενός μήνα, που ολοκληρώθηκε νωρίτερα τον Απρίλιο. Δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Στην καθαίρεση του υποναύαρχου αναφέρθηκε πρώτη η εφημερίδα The New York Times.

Ο Ρινγκ ανέλαβε τη διοίκηση του Γκουαντάναμο τον Απρίλιο του 2018. Ο στρατηγός Τζον Χάσι, υποδιοικητής του κέντρου, ανέλαβε υπηρεσιακός διοικητής του, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Southern Command. «Η αλλαγή διοικητή δεν θα εμποδίσει την ασφαλή, ανθρωπιστική, νόμιμη φροντίδα και κράτηση του πληθυσμού των κρατουμένων» στο Γκουαντάναμο, κατά την ανακοίνωση.

Το κέντρο κράτησης, που άνοιξε επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους για να μετάγονται εκεί ύποπτοι για τρομοκρατία που συλλαμβάνονταν στο εξωτερικό, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, έγινε συνώνυμο των σκληρών πρακτικών ανάκρισης, που εξέθεσαν τις αρχές των ΗΠΑ στην κατηγορία ότι διέπρατταν βασανιστήρια.

Ο διάδοχος του Μπους, Μπαράκ Ομπάμα, μείωσε τον αριθμό των κρατουμένων στη διαβόητη φυλακή, αλλά δεν κατάφερε να την κλείσει, όπως δεσμευόταν αρχικά.

Ο νυν πρόεδρος, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε το 2018 εκτελεστικό διάταγμα το οποίο προέβλεπε η φυλακή αυτή να παραμείνει ανοικτή, ενώ έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι ίσως στείλει κι άλλους υπόπτους εκεί. Από τον Μάιο του 2018, στο Γκουαντάναμο παραμένουν τρόφιμοι περίπου 40 κρατούμενοι των αμερικανικών Αρχών.