11 Απριλίου 2019

Σόφια: Ιστορικοί Βουλγαρίας και Σκοπίων συζητούν για την προϊστορία, αρχαιότητα και μεσαίωνα

Τις αναφορές των ιστορικών σχολικών βιβλίων στην προϊστορία, την αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα θα συζητήσουν Σκοπιανοί και Βούλγαροι ιστορικοί  σε συνάντηση σήμερα και αύριο,  στη βουλγαρική πρωτεύουσα, Σόφια.

Τα μέλη της μεικτής επιτροπής...


... εμπειρογνωμόνων Σκοπίων και Βουλγαρίας θα προσπαθήσουν να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στις αναφορές που υπάρχουν στα σχολικά βιβλία της μίας για την άλλη χώρα για αυτές τις ιστορικές περιόδους προκειμένου να τη δώσουν ως σύσταση και στις δύο κυβερνήσεις.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας, Δράγκι Γκιόργκίεφ, ο οποίος είναι επικεφαλής της σκοπιανής ομάδας των ιστορικών στις συνομιλίες με την βουλγαρική πλευρά, δήλωσε ότι θα επανεξετασθούν οι απόψεις των βουλγαρικών και των σκοπιανών σχολικών βιβλίων για τις προαναφερθείσες χρονικές περιόδους.

Και οι δύο πλευρές έχουν ήδη ανταλλάξει απόψεις για αυτές τις περιόδους της ιστορίας, όσον αφορά τον τρόπο που παρουσιάζονται στα σχολικά εγχειρίδια και στις δύο χώρες και τώρα στη Σόφια θα ανταλλάξουν ιδέες για τις βελτιώσεις των κειμένων. Διαφωνίες έχουν προκύψει, όπως διευκρίνισε ο Γκιοργκίεφ στη χαρτογραφική απεικόνιση ορισμένων περιοχών  στην προϊστορία, την αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα.

«Τόσο στα βιβλία μας όσο και στα βουλγαρικά σχολικά βιβλία υπάρχει μια αντανάκλαση  των εθνικών κρατών του 19ου αιώνα και του 20ου αιώνα, που παρουσιάζονται στην προϊστορία και  την αρχαιότητα. Υπάρχει εθνικοποίηση ορισμένων διαδικασιών στην αρχαιότητα και στον Μεσαίωνα, μια εθνικοποίηση με τη σύγχρονη έννοια της σημερινής εποχής, δίνοντας έναν εθνικό χαρακτήρα σε ορισμένες διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν πριν από 2000 χρόνια και περισσότερο.

Η ιδέα είναι να αποφευχθεί η κάλυψη γεγονότων που έλαβαν χώρα στο απώτατο παρελθόν με τα σημερινά πρότυπα, που θεωρείται ότι προσβάλλονται τα ιστορικά γεγονότα και γίνονται ακατάλληλα για μάθηση, δεν πρέπει με αυτά να εκπαιδευτούν οι μελλοντικές γενιές», είπε ο Γκιοργκίεφ.

Η μεικτή επιτροπή έχει επτά μέλη και από τις δύο χώρες, με τον πρόεδρο από την πλευρά των Σκοπίων, τον Γκιοργκίεφ και από τη Βουλγαρία τον Άντερ Ντιμιτρόφ- τον πρώτο Βούλγαρο πρέσβη στα Σκόπια.
[Πηγές: lider.com, βαλκανικό περισκόπιο]