29 Απριλίου 2019

Νέα επεισόδια στην υπόθεση «μαφία του Κορυδαλλού»

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συνηγόρων πριν από τη δίκη για την απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, με κατηγορούμενο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Energa Aριστείδη Φλώρο, η συνάντηση...


... των αντιδίκων στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού και οι καταγγελίες για οικονομικά ανταλλάγματα, που οι συνήγοροι του Αντωνόπουλου φέρεται να ζήτησαν ώστε ο πελάτης τους να μην παραστεί ως πολιτικός ενάγων στη δίκη με κατηγορούμενο τον Φλώρο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της έρευνας για τη λεγόμενη «μαφία» του Κορυδαλλού.

Αυτό προκύπτει από τις καταθέσεις μαρτύρων και τις απολογίες των κατηγορουμένων ενώπιον του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση. Στις 4 Απριλίου, στον ειδικό εφέτη ανακριτή κατέθεσε με την ιδιότητα του μάρτυρα ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Θέμης Σοφός, ο οποίος φέρεται να έπαιξε, ανιδιοτελώς, διαμεσολαβητικό ρόλο στην υπόθεση.

Ο κ. Σοφός περιέγραψε ότι κατόπιν αιτήματος του προφυλακισμένου σήμερα δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου επισκέφθηκαν στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού τον Αριστείδη Φλώρο και μετά συζήτηση διάρκειας μισής ώρας κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας ενόψει της μεταξύ τους δίκης.

«Εδωσαν τα χέρια»
«Σηκώθηκαν και έδωσαν τα χέρια. Αυτή η εικόνα με έκανε να νιώσω μεγάλη ηθική ικανοποίηση», είπε στον ανακριτή. Μερικές εβδομάδες μετά τη συνάντηση στη φυλακή, ο κ. Σοφός ενημερώθηκε από τον δικηγόρο του Φλώρου, Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, ότι οι συνήγοροι του Αντωνόπουλου «ζητάνε λεφτά».

Οπως κατέθεσε, τηλεφώνησε αμέσως στον Γιώργο Αντωνόπουλο, ο οποίος «άρχισε να φωνάζει λέγοντας ότι δεν έδωσε ποτέ εντολή να ζητηθούν χρήματα». Ο κ. Σοφός διέψευσε τους ισχυρισμούς του Γ. Αντωνόπουλου ότι η συνάντηση με τον Φλώρο στο ψυχιατρείο έγινε μετά πληροφορίες για νέο συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του 65χρονου δικηγόρου και δήλωσε ότι απομακρύνθηκε από την υπόθεση όταν, μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο Γ. Αντωνόπουλος και οι συνήγοροί του μετέβαλαν τη στάση τους λέγοντάς του ότι «είναι απαραίτητο πλέον να δηλωθεί παράσταση πολιτικής αγωγής κατά του Φλώρου».

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον Θέμη Σοφό, στο γραφείο του ειδικού εφέτη ανακριτή κλήθηκαν να καταθέσουν οι δικηγόροι Θόδωρος Μαντάς, Κρίτων Μεταξόπουλος, Ηλίας Λάρδας και Βασίλης Δημακόπουλος. Οι περισσότεροι υπήρξαν δικηγόροι του Αρ. Φλώρου και προτάθηκαν ως μάρτυρες από τον έγκλειστο επιχειρηματία.

«Ζητούσε λεφτά»
Ο κ. Μαντάς ενδεικτικά κατέθεσε ότι σε συζήτησή του με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο για τη δίκη που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει αρχές Σεπτεμβρίου 2017, ο τελευταίος τού είχε εκμυστηρευθεί ότι «η πλευρά των αντιδίκων ζητούσε ένα “υπέρογκο ποσό” από τον Αριστείδη Φλώρο προκειμένου να ανασκευάσουν τις καταθέσεις τους».

Το ίδιο επανέλαβε ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή και ο Κρίτων Μεταξόπουλος, δικηγόρος της πλευράς Φλώρου, στη δίκη για την υπόθεση Energa. «Ηταν κοινός τόπος στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος συμμετείχε για λογαριασμό του Αρη Φλώρου σε διαπραγμάτευση με τον Γ. Αντωνόπουλο και τους πληρεξούσιους δικηγόρους του Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Θόδωρο Παναγόπουλο.

(...) Ζητήθηκαν σίγουρα δύο εκατομμύρια ευρώ, ώστε ο Αντωνόπουλος να μην παραστεί ως πολιτικώς ενάγων κατά του Αριστείδη Φλώρου», κατέθεσε ο κ. Μεταξόπουλος. Στην απολογία του τη 22α Απριλίου, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος αρνήθηκε τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της απόπειρας εκβίασης και αμφισβήτησε την αμεροληψία των μαρτύρων, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι οι περισσότεροι υπήρξαν συνήγοροι του Φλώρου και επικαλούνται ως πηγή ενημέρωσής τους τον δολοφονημένο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο.

«Ολοι έχουν βάση πληροφόρησής τους τον ίδιο τον Αρ. Φλώρο και όσοι επικαλούνται τον αείμνηστο δολοφονηθέντα Μ. Ζαφειρόπουλο ήταν και είναι συνήγοροι του Αρ. Φλώρου», κατέθεσε απολογούμενος. Αφησε μάλιστα αιχμές κατά συγκεκριμένων μαρτύρων δικηγόρων λέγοντας ότι επισκέπτονταν τον Φλώρο στις φυλακές χωρίς να έχουν άμεση, εμφανή σχέση με την υπόθεση.

«Απαντες οι καταθέσαντες δικηγόροι περί δήθεν της έγερσης οικονομικών αξιώσεων εκ μέρους μου είναι είτε πληρεξούσιοι δικηγόροι του Αρ. Φλώρου είτε τρίτοι, χωρίς εμφανή θεσμικό ρόλο, οι οποίοι όμως είχαν επαφή μαζί του στη φυλακή χωρίς να γίνει κατανοητός ο λόγος της επαφής αυτής», αναφέρεται στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Λυκουρέζος.

Οι απειλές του αρχηγού
Ενα άγνωστο περιστατικό, με πρωταγωνιστή τον καταδικασθέντα σε ισόβια για την υπόθεση του «Noor 1» εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη, αποκάλυψε ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή ο έγκλειστος επιχειρηματίας Αριστείδης Φλώρος.

Κατέθεσε με την ιδιότητα του μάρτυρα ότι το φθινόπωρο του 2017 ο φερόμενος ως αρχηγός της «μαφίας του Κορυδαλλού» Κλοντιάν Λεκοτσάι και ο δολοφονηθείς Αρμπερ Μπάκο πήγαν στο κελί του Γιαννουσάκη στον Κορυδαλλό, όπου είχε προσωρινά μεταχθεί από τις φυλακές Χαλκίδας, και τον απείλησαν ζητώντας του να μεταφέρει στον Φλώρο το μήνυμα ότι εάν δεν τους έδινε 1,5 εκατ. ευρώ, «η αδελφή του και τα παιδιά της είναι τελειωμένα».

Για την υπόθεση, η αδελφή του Αρ. Φλώρου απέστειλε επιστολή στην ΕΛ.ΑΣ., στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο εκβιασμός αφορά την απόσπαση μεγάλου χρηματικού ποσού από τον αδελφό μου, προκειμένου οι κρατούμενοι αλβανικής υπηκοότητας να αλλάξουν τις ψευδείς καταθέσεις τους για την υπόθεση Γ. Αντωνόπουλου». Τις καταγγελίες ανέλαβε να διερευνήσει το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας.

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης άλλος ένας φόνος
Ο 34χρονος Αλβανός Τούσα Μπαρντίλ είχε βρεθεί νεκρός στο κελί του, στην 4η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, το πρωί της 27ης Ιανουαρίου. Ηταν ο δεύτερος, σε διάστημα δύο εβδομάδων, θάνατος κρατουμένου από την ομάδα του φερόμενου ως αρχηγού της λεγόμενης «μαφίας» του Κορυδαλλού, Κλοντιάν Λεκοτσάι.

Το μεσημέρι της 14ης Ιανουαρίου ήταν ο Αρμπερ Μπάκο, αναπόσπαστο μέχρι τότε μέλος της «μαφίας της φυλακής», που είχε δολοφονηθεί άγρια από δύο άλλοτε συνεργούς του, τον Ιμπραήμ Μπραχιμάι, φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, και τον 25χρονο Ελληνα Μάριο Γ.

Από συνομιλίες που κατέγραψε η Αντιτρομοκρατική προέκυπτε με σαφήνεια ότι την εντολή για τον φόνο του Μπάκο είχε δώσει ο Κλοντιάν Λεκοτσάι, προκειμένου στην εν εξελίξει δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας να «χρεώσει» στον νεκρό πλέον Μπάκο την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου και ο ίδιος να απεμπλακεί από την υπόθεση.

Ο Μπαρντίλ είχε προταθεί από τον Λεκοτσάι ως μάρτυρας υπεράσπισής του στη δίκη για τη δολοφονία του ποινικολόγου καθώς –σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του– ήταν ο μόνος που γνώριζε και μπορούσε να αποκαλύψει στο δικαστήριο μια υποτιθέμενη απόπειρα δηλητηρίασης του Λεκοτσάι μέσα στη φυλακή.

Επιπλέον, ήταν αυτός που είχε προσωρινά φιλοξενήσει σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα τους δολοφόνους του Ζαφειρόπουλου, τις ώρες αμέσως μετά τον φόνο. Ο θάνατος του Μπαρντίλ αποδόθηκε αρχικά σε υπερβολική χρήση ναρκωτικών, ωστόσο τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης ανέτρεψαν τα δεδομένα, καθώς αποκάλυψαν ότι ο 34χρονος είχε πέσει θύμα  στραγγαλισμού.

Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του φερόμενου αρχηγού της «μαφίας» του Κορυδαλλού με τον 65χρονο προφυλακισμένο δικηγόρο Γιώργο Αντωνόπουλο προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο πρώτος επεδίωκε να εμφανίσει τον θάνατο του Μπαρντίλ ως αποτέλεσμα δηλητηρίασης με δράστη τον έγκλειστο για την υπόθεση Energa επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο.

Στο παρελθόν, πάντως, ο 34χρονος είχε εκφράσει φόβους για τη ζωή του λόγω της συναναστροφής του με τους Λεκοτσάι και Μπάκο, ενώ πιο πρόσφατα φέρεται να είχε εκμυστηρευθεί σε συνομιλητές του ότι δεχόταν κι αυτός πιέσεις προκειμένου να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου ότι ηθικός αυτουργός του φόνου Ζαφειρόπουλου ήταν ο Μπάκο και όχι ο Κλοντιάν Λεκοτσάι. Ο φόνος του Μπαρντίλ αναμένεται να βρεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στο επίκεντρο της έρευνας του ειδικού εφέτη ανακριτή.
Γιάννης Σουλιώτης, Καθημερινή