5 Απριλίου 2019

Σερβία: Βαριές ποινές για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σλάβκο Τσουρουβίγια

Σε πρώην μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών

Η σερβική δικαιοσύνη καταδίκασε σήμερα σε πρώτο βαθμό τέσσερις πρώην αξιωματούχους και μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών σε βαριές ποινές κάθειρξης...


... για τη δολοφονία, το 1999, του δημοσιογράφου Σλάβκο Τσουρουβίγια, επικριτή του τότε ισχυρού άνδρα της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο Τσουρουβίγια πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο κέντρο του Βελιγραδίου ανήμερα του Πάσχα των ορθοδόξων, τον Απρίλιο του 1999. Μερικές ημέρες νωρίτερα μια εφημερίδα που υποστήριζε τον Μιλόσεβιτς είχε δημοσιεύσει άρθρο γνώμης σύμφωνα με το οποίο ο δημοσιογράφος υποστήριζε τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούσε την περίοδο εκείνη το ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας, για να σταματήσει τη σερβική στρατιωτική καταστολή των Αλβανών που ζητούσαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, το οποίο ήταν σερβική επαρχία.

Ο Ράντομιρ Μάρκοβιτς, αρχηγός των σερβικών υπηρεσιών πληροφοριών την εποχή του καθεστώτος του Μιλόσεβιτς, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 30 ετών. Εκτίνει ήδη ποινή κάθειρξης 40 ετών για την απόπειρα φόνου ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης το 1999.  Ο Μίλαν Ράντονιτς, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών στο Βελιγράδι, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 30 ετών, ο Ράτκο Ρόμιτς σε κάθειρξη 20 ετών.

Ο τέταρτος κατηγορούμενος, ο Μίροσλαβ Κούρακ, πρώην πράκτορας των υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος διαφεύγει τη σύλληψη και εις βάρος του έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, καταδικάστηκε ερήμην σε κάθειρξη 20 ετών.

Η δικαστής Σνεζάνα Γιοβάνοβιτς, κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, εξήγησε πως οι τέσσερις άνδρες κρίθηκαν ένοχοι, επειδή «σκότωσαν τον Σλάβκο Τσουρουβίγια κατ’ εντολήν αγνώστου προσώπου», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Beta. Η ετυμηγορία στην υπόθεση Τσουρουβίγια είναι η πρώτη καταδίκη που ανακοινώνεται για δολοφονία δημοσιογράφου στη Σερβία.

Την εποχή του φόνου του ο Σλάβκο Τσουρουβίγια διηύθυνε δύο ανεξάρτητες εκδόσεις, τις Dnevni Telegraf και Evropljanin. Ο Μιλόσεβιτς ήταν γνωστό ότι ασκούσε πιέσεις στους ανεξάρτητους δημοσιογράφους. Η οικογένεια του Τσουρουβίγια τον είχε κατηγορήσει ότι είχε διατάξει ο ίδιος τη δολοφονία.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απεβίωσε το 2006 στη Χάγη, μέσα στη φυλακή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου δικαζόταν για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, εξαιτίας του ρόλου του στις συγκρούσεις που συνόδευσαν κατά τη δεκαετία του 1990 τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.