13 Απριλίου 2019

Πεκίνο: Η μετενσάρκωση του Δαλάι Λάμα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους νόμους μας

Η μετενσάρκωση του Δαλάι Λάμα «θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους Κινέζους νόμους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Λου Κανγκ, όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση του 83χρονου βουδιστή μοναχού...


... μετά από πληροφορίες για νοσηλεία του.

«Στην ιστορία της Κίνας, έχουν καθιερωθεί σαφείς κανόνες σχετικά με τη μετενσάρκωση του ζωντανού Βούδα. Ο 14ος Δαλάι Λάμα εδραιώθηκε αναγνωρίστηκε μέσα από θρησκευτικά τελετουργικά και ιστορικές συμβάσεις και η διαδοχή του εγκρίθηκε από την τότε κεντρική κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, η μετενσάρκωση του ζωντανού Βούδα, συμπεριλαμβανομένου του Δαλάι Λάμα, πρέπει να συμμορφώνεται με τους Κινέζους νόμους και κανονισμούς και να ακολουθεί τα θρησκευτικά τελετουργικά και τις ιστορικές συμβάσεις», δήλωσε ο Λου Κανγκ.

Οι προαναφερθέντες νόμοι περιλαμβάνουν τους «Νέους Κανονισμούς για τα Θρησκευτικά Ζητήματα» που τέθηκαν σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2018 και τους «Κανόνες για τη Διαχείριση της Μετενσάρκωσης του Θιβετιανού ζωντανού Βούδα», που τέθηκαν σε ισχύ το 2007.  Σύμφωνα με αυτούς τους κανονισμούς, τα βουδιστικά ιδρύματα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην κινεζική κυβέρνηση εάν προτίθενται να μετενσαρκώσουν έναν μοναχό.

Την Παρασκευή το πρωί, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Δαλάι Λάμα πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο του Νέου Δελχί στην Ινδία, αφού νοσηλεύτηκε τρεις μέρες εκεί, σύμφωνα με το AFP. Ο θιβετιανός πνευματικός ηγέτης διαγνώστηκε με μια λοίμωξη στο θώρακα. Το 2011, ο σημερινός Δαλάι Λάμα, ο οποίος εδραιώθηκε ως η μετενσάρκωση του προκάτοχού του όταν ήταν δύο ετών, δήλωσε ότι δεν ήταν σωστό η κινεζική κυβέρνηση να εποπτεύει την αναγέννησή του.

«Λένε ότι περιμένουν το θάνατό μου και θα αναγνωρίσουν έναν 15ο Δαλάι Λάμα της επιλογής τους. Από τους πρόσφατους νόμους και τους κανονισμούς και τις μεταγενέστερες δηλώσεις τους προκύπτει ότι έχουν μια ακριβή στρατηγική για να εξαπατήσουν τους Θιβετιανούς », είχε δηλώσει.

Ο μοναχός επίσης μίλησε για το τι θα μπορούσε να συμβεί μετά το θάνατό του σε συνέντευξή του στο Reuters τον περασμένο μήνα: «Στο μέλλον, αν δείτε δύο Δαλάι Λάμας, έναν από εδώ, μια ελεύθερη χώρα, και έναν μετά από επιλογή των Κινέζων, τότε κανείς δεν θα εμπιστεύεται κανέναν, κανείς δεν θα σεβαστεί (αυτόν που επέλεξε η Κίνα). Αυτό είναι ένα επιπλέον πρόβλημα για τους Κινέζους. Είναι δυνατόν, μπορεί να συμβεί».

Ο 14ος Δαλάι Λάμα, ο οποίος έλαβε το χρίσμα τεσσάρων ετών αφού ανακαλύφθηκε από μια αντιπροσωπεία μοναχών, έζησε στην Ινδία αφού αυτοεξορίστηκε από το Θιβέτ το 1959 μετά την κινεζική προσάρτηση της θιβετιανής πρωτεύουσας Λάσα.