Η κοινή διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα από τα Σκόπια και την Ελλάδα ξεκίνησε την τρίτη συνεχόμενη διήμερη συνάντηση...
... για τα σχολικά βιβλία, σήμερα το πρωί.
Ο στόχος σύμφωνα με την ελληνική πλευρά είναι ότι «τα βιβλία στη σχολική χρονιά 2019-2020 δεν πρέπει να περιέχουν αλυτρωτισμό και ρεβιζιονισμό».
Η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια στις 22 και 23 Μαρτίου, και σε μια κοινή δήλωση οι υπουργοί Εξωτερικών των Σκοπίων και της Ελλάδας, ανακοίνωσαν ότι στη επόμενη συνάντηση «το έργο της δεύτερης συνεδρίασης αναμένεται να αναβαθμιστεί και να βελτιωθεί και να διατυπωθούν συστάσεις μελλοντική έγκριση από το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου».
Κατά την τελευταία συνεδρίαση, τα υπουργεία δήλωσαν ότι σε ένα συλλογικό και εποικοδομητικό περιβάλλον, οι δύο αντιπροσωπείες «έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα των προγραμμάτων σπουδών και τα βιβλία που χρησιμοποιούνται και συμφώνησαν για την ευθυγράμμισή τους, σύμφωνα με το πνεύμα και το λόγο της συμφωνίας των Πρεσπών».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος είναι επικεφαλής της ελληνικής ομάδας στην επιτροπή των βιβλίων, σε συνέντευξη Τύπου στο ελληνικό ΥΠΕΞ, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι από την επόμενη σχολική χρονιά 2019-2020, η Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Ιστορία, Αρχαιολογία και εκπαιδευτικά θέματα, θα καταφέρει να αφαιρέσει τον αλυτρωτισμό και τον ρεβιζιονισμό από τα σχολικά βιβλία.
Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του σκοπιανού πρακτορείου στην Αθήνα, ο Μπόλαρης διευκρίνισε ότι η εντολή της Επιτροπής προέρχεται από την υπογεγραμμένη Διεθνή Συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, ότι τα βιβλία του σχολικού έτους 2019-2020 δεν θα περιέχουν αλυτρωτισμό και ρεβιζιονισμό και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή δεν θέλει να οδηγηθεί σε μακροχρόνιες διαδικασίες.