29 Απριλίου 2019

Χιλιάδες βιβλία πυρπολημένα…

135.000 βιβλία ανακλήθηκαν και καταστράφηκαν, 30.000 πυρπολήθηκαν

Η Τουρκία του καθεστώτος Ερντογάν που εχθρεύεται τα βιβλία και τις ιδέες, πέραν του πέπλου ομίχλης της αιματηρής βραδιάς της απόπειρας...


... πραξικοπήματος που δεν λέει να φύγει, συνεχίζει να δονείται από τις παρανομίες της εξουσίας του ΑΚΡ.

Την ώρα που σωρηδόν συμβαίνουν οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δολοφονίες αγνώστων δραστών και οι διώξεις, σε αυτή την περίοδο, όπως συμβαίνει και σε όλα τα καθεστώτα, εμφανίζεται και η εχθρότητα για τα βιβλία και τις διώξεις.

Η κυβέρνηση Ερντογάν, αμέσως μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος, άρχισε έναν τέτοιο πόλεμο ενάντια στα αντιπολιτευόμενα βιβλία και τις εκδόσεις, ανακήρυξε παράνομα χιλιάδες βιβλία, ανακλήθηκε η κυκλοφορία τους και οι εκδοτικοί τους οίκοι κλείστηκαν. Καθώς μάλιστα τα βιβλία αυτά και η έκδοση τους θεωρήθηκε έγκλημα, χιλιάδες πολίτες συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν.

Η οργάνωση Advocates of Silenced Turkey, με αναφορά της παρουσίασε αυτή την κατάσταση παραφροσύνης. Η αναφορά εμπεριέχει σημαντικές πληροφορίες, εστιάζοντας στο τι είδους επιθέσεις κάνει η εξουσία ενάντια σε όλα τα βιβλία που κρίνει ως αντιπολιτευτικά (με πρώτα της κοινότητας Γκιουλέν και των Κούρδων), ενώ περιγράφει και το τι πραγματικά συμβαίνει.

Η αναφορά δημοσιεύτηκε στα αγγλικά, έχει τον τίτλο “Turkey’s Assault on Books” και περιγράφει το πώς πάνω από 135.000 βιβλία ανακλήθηκαν και καταστράφηκαν, 30.000 πυρπολήθηκαν και 100.000 βιβλία που βρισκόταν στις αποθήκες των εκδοτικών οίκων πήραν τον δρόμο της επιστροφής.

Αναφέρει στηριζόμενη σε ανοιχτές πηγές, ιστορίες ανθρώπων που υπό τον φόβο της προφυλάκισης προσπαθούσαν να γλυτώσουν από τα  βιβλία και επιθέσεις κατά εκδοτικών οίκων που έκλεισαν με διατάγματα.

Η πρόσβαση στην εντυπωσιακή αναφορά της Advocates of Silenced Turkey, που δείχνει σε τι επίπεδα έχει φτάσει στην Τουρκία η εχθρότητα κατά των βιβλίων και των ιδεών μπορεί να γίνει από την ιστοσελίδα της στο silencedturkey.org 
[Πηγές: 30 ARTI facebook, tourkikanea]