15 Απριλίου 2019

Κατηγορούμενος για βιασμό αφέθηκε ελεύθερος λόγω νομικού κενού

Ένα «παραθυράκι» στον νόμο υποχρέωσε δικαστήριο στην Ισπανία να αφήσει ελεύθερο, δίχως να ασκήσει κατηγορίες, έναν νεαρό άντρα που κατηγορήθηκε για τον βιασμό ανήλικου κοριτσιού.

Ένας άντρας που κατηγορήθηκε...


... για τον βιασμό νεαρού κοριτσιού σε κρουαζιερόπλοιο στη Μεσόγειο αφέθηκε ελεύθερος από ισπανικό δικαστήριο εξαιτίας ενός νομικού κενού διότι η φερόμενη επίθεση διαπράχθηκε σε διεθνή ύδατα.

Ο 18χρονος Ιταλός συνελήφθη από την ισπανική αστυνομία την προηγούμενη βδομάδα για τη φερόμενη επίθεση σε βάρος ενός 17χρονου κοριτσιού από τη Βρετανία. Το θύμα κατηγόρησε τον νεαρό ότι εισέβαλε στην καμπίνα της, στο κρουαζιερόπλοιο MSC Divina ενώ αυτό έπλεε στη Μεσόγειο, τα ξημερώματα της Πέμπτης. Η νεαρή φέρεται να εξετάστηκε μετά την επίθεση, από γιατρούς στη Βαλένθια της Ισπανίας, ενώ δείγματα DNA εστάλησαν για ανάλυση.

Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε αρχικά ενώπιον δικαστή στη Βαλένθια το Σάββατο, όμως το δικαστήριο αρνήθηκε να αναλάβει νομικά μέτρα επειδή το φερόμενο έγκλημα διεπράχθη σε διεθνή ύδατα και δεν αφορούσε σε κατοίκους της Ισπανίας, όπως μετέδωσε η εφημερίδα Levante-EMV.

Κατά την εκτίμηση του δικαστηρίου, την περίπτωση θα έπρεπε να εξεταστεί από τις αρχές σε Βρετανία, Ιταλία ή Παναμά, όπου και το πλοίο ήταν καταχωρημένο. Ως εκ τούτου, ο Ιταλός αφέθηκε χωρίς να του ασκηθούν κατηγορίες.

Μετά την επίθεση, η Βρετανίδα συνέχισε την κρουαζιέρα με τους γονείς της προς την Ιταλία και το πλοίο είχε ήδη αναχωρήσει όταν ο φερόμενος δράστης αφέθηκε ελεύθερος. Εκπρόσωπος της εταιρείες που διοργανώνει τις συγκεκριμένες κρουαζιέρες δήλωσε ότι ενώ δεν θα σχολιάσουν το περιστατικό καθώς σε αυτό εμπλέκονται πελάτες της, «συνεργάζονται πλήρως με τις αρχές που εποπτεύουν την έρευνα».

Η αρμόδια υπηρεσία της Βρετανίας δήλωσε ότι παρέχουν «υποστήριξη και βοήθεια» στη γυναίκα, ωστόσο παραμένει ασαφές εάν οι βρετανικές αρχές θα προχωρήσουν σε άσκηση δίωξης.