3 Μαρτίου 2019

«Είμαι τρομοκράτης στον ISIS»: Πώς μετανάστες στη Γερμανία γλιτώνουν την απέλαση

Οι μετανάστες που πρόκειται να απελαθούν συχνά καταφεύγουν σε κάθε είδους «λύσεις» προκειμένου να παραμείνουν στη χώρα.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών μιλά για το ζήτημα των απελάσεων...


... των παράνομων μεταναστών. Την Κυριακή, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο αστυνομικό έγγραφο, έκανε γνωστό ότι η Γερμανία δεν έχει τη δυνατότητα να εκτοπίσει παρά περίπου τους μισούς παράνομους μετανάστες στη χώρα. Μόνο 27.000 μετανάστες από τους συνολικά 57.000 εγκατέλειψαν τη Γερμανία το 2018.

Όπως έκανε γνωστό ο Γερμανός εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Στιβ Άλτερ, στις περισσότερες περιπτώσεις τα ταξιδιωτικά έγγραφα λείπουν ή οι προς απέλαση μετανάστες τις αρχές και επομένως δεν μπορούν να παραδοθούν στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία για επαναπατρισμό. Ενώ η Αυστρία κατορθώνει να απελάσει μετανάστες, στη Γερμανία οι τυπικές απαιτήσεις παραμένουν πολύ αυστηρές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι παράνομοι μετανάστες μπορούν να συλληφθούν μόνο εάν παραγγελθεί απέλαση ή εάν υπάρχουν λόγοι προληπτικής κράτησης. Επίσης, δεν υπάρχουν αρκετά κέντρα κράτησης. «Υπάρχουν μόνο 400 έως 500 θέσεις κράτησης ενώ υπήρξαν 235.957 άτομα προς απέλαση το 2018. Αυτό δεν είναι σίγουρα αρκετό», προσθέτει ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον Άλτερ, σε πολλά κρατίδια, η αστυνομία δεν μπορεί να μπει σε σπίτια για να βρει παράνομους μετανάστες, επομένως οι αρχές πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν το άτομο έξω από το σπίτι του. Αυτό αναμένεται τώρα να ρυθμιστεί από το νομοσχέδιο του Ζέεχοφερ. Ακόμη, όπως κάνει γνωστό, προς το παρόν, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου δυνατότητες παρακολούθησης μεταναστών που έχουν προβεί σε παράνομες ενέργειες, σε αντίθεση με εκείνους με εξτρεμιστικό υπόβαθρο.

«Η απέλαση των παραβατών γίνεται ολοένα και πιο απλή, για παράδειγμα, όπως πριν από μερικά χρόνια, ως αποτέλεσμα των γεγονότων στην Κολωνία κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν σημειώθηκαν πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον των γυναικών. Ωστόσο, η απλοποίηση αυτή δεν βοηθά καθώς αρκετοί απολαμβάνουν ειδικής προστασίας κατά της απέλασης, για παράδειγμα, είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ή δικαιούνται άσυλο και επικουρική προστασία».

«Η προστασία απέλασης των παραβατών που έχουν συγκεκριμένο στάτους μειώνεται στο ελάχιστο και επιτρέπει στα άτομα αυτά να διαμένουν νόμιμα στη Γερμανία. Ωστόσο, διασφαλίζεται ότι κανείς δεν μπορεί να απελαθεί σε περιοχή όπου αντιμετωπίζει απάνθρωπη μεταχείριση. Αυτός ο κανόνας δε δέχεται περιορισμού», αναφέρει.

Συνεπώς, το νομοσχέδιο απαιτεί την επιβολή αυστηρότερων μέτρων σε όσους έχουν παρανομήσει και δεν μπορούν να απελαθούν, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών, της υποχρέωσης τακτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα και της τοποθέτησης ηλεκτρονικού βραχιολιού.

Τη Δευτέρα, στο ARD, ο πρώην δικαστής του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου ανέφερε μερικά παράξενα παραδείγματα για το ευαίσθητο θέμα της απέλασης.  Ο τρόπος, τον οποίο χρησιμοποιούν σήμερα πολλοί πρόσφυγες, είναι απλός γι 'αυτόν: εάν ένας πρόσφυγας παραδεχτεί ότι είναι μέλος του ISIS  ή οποιασδήποτε άλλης τρομοκρατικής ομάδας, αυτός θα βασανιστεί και θα εκτελεσθεί εάν απελαθεί σε κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της χώρας του.

«Ορισμένα άτομα καταφεύγουν σε τέτοιου είδους κόλπα», δήλωσε ο πρώην δικαστή.  Πρόσθεσε επίσης ότι δεδομένου ότι η Γερμανία έχει μάλλον περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία διερεύνησης τέτοιων περιπτώσεων, για ορισμένους μπορεί να είναι ένας κατάλληλος τρόπος να παραμείνει στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.