19 Μαρτίου 2019

Επιχειρηματική συνεργασία με τους Τούρκους προτείνει ο κ. Ν. Κοτζιάς

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών προέβη σε διευκρινίσεις σχετικά με το όρο "μοναχοφάϊδες" που χρησιμοποίησε, επιτιθέμενος ταυτοχρόνως σε όσους δεν κατανόησαν επακριβώς τα λεγόμενά του, ή πρόκειται για...


...  "επαγγελματίες συκοφάντες", όπως είπε.

Η ακριβής διευκρίνιση του κ. υπουργού είναι η εξής: «Αφού γίνουν όλα αυτά, να εξετάσουμε αν μπορεί να υπάρξει με Τούρκους επιχειρηματίες οικονομική συνεργασία στη Μεσόγειο, καθότι η Τουρκία διαθέτει στην ανατολική Μεσόγειο θαλάσσιες ζώνες. Αυτές τις σαφείς θέσεις οι επαγγελματίες συκοφάντες της πολιτικής μου τις παρουσίασαν ψευδώς ως πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας και μοιρασιάς του Αιγαίου μαζί της (ενώ εγώ μιλούσα για Μεσόγειο)».

Νομίζω, πως ο κ. υπουργός πρέπει να προβεί σε νέες διευκρινίσεις. Λόγω του ότι στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκίας μόνον μεταξύ Κύπρου και νότιων παραλίων της, δικαιούται ένα πολύ μικρό τμήμα ΑΟΖ. Σ’ αυτό το τμήμα εννοεί κοινή επιχειρηματικότητα ο κ. υπουργός, ή θεωρείται δεδομένο ότι το Καστελόριζο δεν έχει αιγιαλίτιδα ζώνη, οπότε δικαιώνεται ο Ερντογάν που θεωρεί ότι του ανήκει μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου;

Αν η Ελλάδα ενώσει την ΑΟΖ της μ’ αυτήν της Κύπρου και της Αιγύπτου, ο χώρος που απομένει για την Τουρκία δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων, μετά και τις έρευνες που έκανε η ίδια, ακόμη σε τμήμα της ΑΟΖ της Κύπρου προς βορά.

Ως ιδέα, με πολλές τροποποιήσεις, μπορεί να έχει βάση η κοινή επιχειρηματικότητα, όχι μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, αλλά μεταξύ Τούρκων και των εταιριών που έχουν πάρει ή θα πάρουν τα δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης από Κύπρο και Ελλάδα. Οι εταιρίες δηλαδή, να δεχθούν συμμετοχή της Τουρκίας, η οποία μόνον ως μέτοχος μπορεί να συμμετάσχει, λόγω του ότι δεν έχει τι άλλο να προσφέρει.

Αλλά, για ποιο λόγο να δεχθούν οι μεγάλες εταιρίες περιορισμό των κερδών τους, όταν έχουν την ισχύ να εμποδίσουν την Τουρκία από την δημιουργία ταραχών; Πλην του γεγονότος, ότι θα είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για την Τουρκία να εξεύρει τα αναγκαία κεφάλαια, είτε εξ ιδίων είτε εκ δανεισμού.

Θεωρώ επομένως, ότι πρέπει ο κύριος υπουργός να γίνει απολύτως σαφής, ώστε να κατανοήσουμε όσοι δυσκολευόμαστε, και να αποστομώσει τους "επαγγελματίες συκοφάντες".

Υ.Γ. Στο κύριο άρθρο στην Καθημερινή, αναγράφεται: «Η Ελλάδα είναι τυχερή. Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα θέατρο τρομοκρατικής βίας, του είδους εκείνου που αιματοκύλισε τη Νέα Ζηλανδία. Πρόκειται όμως κυριολεκτικά για τύχη.

» Το θρησκευτικό μίσος και οι θεωρίες συνωμοσίας που δηλητηρίασαν το μυαλό του δράστη δεν είναι τοπικό φαινόμενο. Εξαπλώνονται χωρίς φραγμό και διαποτίζουν την παγκόσμια δημόσια σφαίρα. Απόδειξη ότι τα μισαλλόδοξα συνθήματα ενός Αυστραλού φανατικού μπορεί να ακούγονται πολύ οικεία στα ελληνικά αυτιά. Γι’ αυτό χρειάζεται και εδώ εγρήγορση - όχι μόνο αστυνομική».

Έχω εκφράσει από καιρό την άποψη, ότι δεν υπήρξε στην Ελλάδα τρομοκρατικό κτύπημα, όχι λόγω τύχης, ούτε και λόγω αστυνομικής επαγρύπνησης -χωρίς να αμφισβητώ την ικανότητα των αστυνομικών μας, ούτε στο ελάχιστο-, αλλά επειδή οι τζιχαντιστές θέλουν ελεύθερη πύλη για την Ευρώπη.

Αν είχαν την Ελλάδα στο στόχαστρο, θα έπαυε ή θα περιοριζόταν στο ελάχιστο -λόγω των αντιδράσεων- η πολιτική της Αριστεράς των ανοικτών συνόρων, και η πρόσβαση στην ελληνική επικράτεια των τζιχαντιστών, υποκρινομένων τους πρόσφυγες, θα ήταν απαγορευτική.
Ο Μακεδών