2 Μαρτίου 2019

Ντάτσιτς για Κοσσυφοπέδιο: "Θέλουν τη Μεγάλη Αλβανία"

"Η Σερβία επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία με την Πρίστινα"

«Αδερφούς και αδερφές» χαρακτήρισε τους συμμετέχοντες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Ίβιτσα Ντάτσιτς, υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, εκκινώντας την εισήγησή του.

«Είχατε διένεξη...


... για το όνομα, όχι για το εδαφικό με τη "Βόρεια Μακεδονία", κάτι που είναι πιο εύκολο», σημείωσε, συγχαίροντας τους εμπλεκόμενους και τονίζοντας πως ο ίδιος, ως Yπ.Εξ και Πρωθυπουργός της Σερβίας είχε προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση πως δεν είναι αρκετά δραστήρια για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα της περιοχής – μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο, το οποίο βάλτωνε επί χρόνια.

«Ήταν θέμα πολιτικής βούλησης η επίλυση αυτού του προβλήματος», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως η συμφωνία θα δημιουργήσει καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών – κάτι που, όπως είπε χαριτολογώντας, θα διευκολύνει και τον ίδιο που πάντα έπρεπε να προσέχει τις προσφωνήσεις των δύο χωρών.

Επικαλούμενος την ευαισθησία του ονοματολογικού και της ταυτότητας για τους Έλληνες, ο κ. Dacic ξεκαθάρισε πως η Σερβία επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία με την Πρίστινα.
Έκανε αναλυτική μνεία στο παρελθόν του Κοσσυφοπεδίου που, όπως είπε κάποτε ήταν η πρώτη σερβική πρωτεύουσα και περιοχή που «μουσουλμανοποιήθηκε» επί οθωμανικής αυτοκρατορίας και διώχθηκαν οι Σέρβοι.

Όπως τόνισε, το δικαίωμα κάποιας εθνικής μειονότητας που θέλει να δημιουργήσει το κράτος του χωρίς τη συμφωνία του κράτους από το οποίο θέλει να αποσχιστεί, είναι προβληματικό, κάνοντας αναφορά στην περίπτωση της Καταλονίας και στηλιτεύοντας την πολιτική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν ανέχεται αυτονόμηση της συγκεκριμένης περιοχής από την Ισπανία.

«Για εμάς δεν είναι τόσο σημαντικό το όνομα, θέλουμε να υπάρξει συμβιβασμός, ο καθένας να πάρει το έδαφός του», σημείωσε, τονίζοντας πως «πρέπει να έχουμε συνείδηση πως πρόκειται για την ιστορική ταυτότητα του σερβικού λαού».

Ο ίδιος υποστήριξε πως η Σερβία προσπαθεί να κάνει κάποιους συμβιβασμούς, τη στιγμή, όμως, που το Κοσσυφοπέδιο αποφασίζει, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσει στρατό και να επιβάλλει φόρους 100% στα προϊόντα της Σερβίας.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι αλλά η αλβανική πλευρά νομίζει ως ο συμβιβασμός μας θα είναι να αναγνωρίσουμε την μονόπλευρη πράξη τους», ανέφερε, προσθέτοντας: «Ας μην είμαστε αφελείς να πιστεύουμε πως Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία θα είναι δύο κράτη. Δεν μπορούν να είναι οι Αλβανοί ο μόνος λαός της Ευρώπης που θα έχει δύο κράτη. Ας είμαστε ρεαλιστές, θέλουν μεγάλη Αλβανία. Ας την κάνουν αλλά όχι με τους Σέρβους. Για εμάς το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας είναι της ίδιας σημασίας με το δικό σας και των Κυπρίων».