26 Φεβρουαρίου 2019

Το Ηνωμένο Βασίλειο ονειρεύεται την Αυτοκρατορία

Ο επικεφαλής της Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκάβιν Γουίλιαμσον αναφέρθηκε στην αναζωπύρωση της Ρωσίας υποστηρίζοντας ότι ο βρετανικός στρατός πρέπει να προβάλει "την σκληρή παρουσία του"...


... παγκοσμίως μετά το Μπρέξιτ.

Οι αναλυτές που βλέπουν τη Βρετανία μόνο ως μια περιφερειακή δύναμη, χαιρέτισαν τις δηλώσεις με σκεπτικισμό. Το Brexit θα μας φέρει σε μια μεγάλη στιγμή στην ιστορία μας. Είναι η στιγμή που θα ενισχύσουμε την παγκόσμια παρουσία μας, δήλωσε ο Γουίλιαμσον σε ομιλία του στο Royal United Services Institute, ένα στρατιωτικό think tank.

Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του πρέπει να προετοιμασθούν «για να χρησιμοποιήσουν σκληρή δυναμική για να υποστηρίξουν τα παγκόσμια συμφέροντά μας», ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της Ρωσίας και της Κίνας. Ο Γουίλιαμσον δικαιολόγησε το όραμά του για μια «παγκόσμια Βρετανία» μετά το μπρέξιτ, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία «αναζωπυρώνεται» και «ανοικοδομεί το στρατιωτικό της οπλοστάσιο».

Ενώ η δήλωση φαντάζει ως τολμηρή, πολλοί αμφισβητούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ζήσει πραγματικά τα όνειρα του υπουργού. Μετά το Μπρέξιτ η Βρετανία θα βρεθεί με την πραγματικότητα και θα έχει ασφαλώς μεγαλύτερες ανησυχίες από τις στρατιωτικές φιλοδοξίες στο εξωτερικό, πιστεύει ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ Τεντ Σίι.

«Θα ήμουν τρομερά έκπληκτος αν η Βρετανία αποφάσιζε να πάρει αυτό το μάθημα», δήλωσε ο Σίι στην Russia Today, προσθέτοντας ότι οι εμπορικές σχέσεις μετά το Μπρέξιτ θα είναι αρκετά προκλητικές χωρίς να υπάρχει δυνατότητα για δαπάνες στο στρατό. «Η Βρετανία ήδη, δαπανά πάρα πολλά για τα στρατιωτικά συστήματα υποδομής της  και το προσωπικό», είπε.

Πρόσθεσε ακόμη: «Πραγματικά, δεν είναι σε θέση να πληρώσει τις συντάξεις στους απόστρατους, γι' αυτό πιστεύω ότι αυτό είναι ένα παραπλανητικό τέχνασμα από τον υπουργό Άμυνας».

Τα λόγια και το όραμα του Γουίλιαμσον δεν είναι στην πραγματικότητα ένα προϊόν του Μπρέξιτ, αλλά μάλλον ένα σημάδι της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι, που θέλει να "αντισταθμίσει" ολόκληρη την αναταραχή του διαζυγίου με την ΕΕ, πιστεύει ο πολιτικός επιστήμονας Τζον Λάφλαντ.