27 Φεβρουαρίου 2019

Χαμηλές οι προσδοκίες για το Κυπριακό

Δειλά βήματα προς την κατεύθυνση επανεκκίνησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες.

Μια σχετική ένδειξη αυτής της κατεύθυνσης που λαμβάνουν τα πράγματα, είναι...


... η συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για ορισμένα, χαμηλής πολιτικής, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Οι βασικές διαφωνίες ανάμεσα στα κύρια ενδιαφερόμενα μέρη παραμένουν, κάτι το οποίο προέκυψε και κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος με την ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

Βασική διαφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμούν κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής από τη βόρεια Κύπρο, ενώ η Τουρκία (και το ψευδοκράτος) το αντίστροφο, είναι το σημείο επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων σε σχέση με τον τελευταίο γύρο τους στο Κραν Μοντανά.

Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι επιθυμούν να αποτελέσουν βάση οι φιλικές προς αυτούς διαπιστώσεις του τότε ειδικού διαμεσολαβητή Εσπεν Μπαρθ Εϊντε της 30ής Ιουνίου, ενώ η Αθήνα και η Λευκωσία θεωρούν ως βάση τη δήλωση του ίδιου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες της 4ης Ιουλίου, όπου γινόταν ανοιχτά αναφορά σε κατάργηση των εγγυήσεων.

Ως προς τη χθεσινή συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με την κ. Λουτ, διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι από την Αθήνα επαναλήφθηκε η πρόθεση για λύση του Κυπριακού «στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για την επανένωση του νησιού, για τον τερματισμό του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής».

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέδειξε, επίσης, το περιστατικό στα Στροβίλια, όπου τουρκικές δυνάμεις κατοχής καταπάτησαν μέρος της ουδέτερης ζώνης, ως σαφή ένδειξη της ανάγκης να παραμείνουν στην Κύπρο οι δυνάμεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Από την πλευρά της Αθήνας υφίστανται εγγενείς περιορισμοί για την ουσιαστική ανακίνηση του ζητήματος, κυρίως λόγω της εκ των πραγμάτων περιορισμένης θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

Είτε οι εκλογές πραγματοποιηθούν τον Μάιο, είτε τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση έχει εκ των πραγμάτων περιορισμένα περιθώρια ελιγμών. Μία παράμετρος που εκ των πραγμάτων λειτουργεί προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης της επανεκκίνησης της διαδικασίας είναι το ενεργειακό. Υπενθυμίζεται ότι αύριο αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις γεωτρήσεις της Exxon/Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλει γεωτρήσεις στα νότια της Κύπρου πριν από το καλοκαίρι.

Ως προς τα ΜΟΕ, μετά χθεσινή συνάντηση των κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, αποφασίστηκε να υπάρχει διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές και ορισμένες συμπληρωματικές ρυθμίσεις στην ηλεκτρική διασύνδεση.

Ως προς τις προσδοκίες της Λευκωσίας από τις επαφές, αυτές τις περιέγραψε σαφώς ο κ. Αναστασιάδης αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο. «Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, όχι γιατί δεν το επιθυμούμε εμείς. Γιατί ήδη καταγράφονται κάποιες δηλώσεις που υποδηλώνουν προθέσεις της Τουρκίας όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου».