19 Φεβρουαρίου 2019

Εκκλησία της Κύπρου: Η Ρωσία θα πρέπει να έχει μία «σχετική δικαιοδοσία» στην Ουκρανία - ΒΙΝΤΕΟ

Εκτάκτως συνεδρίασε την Δευτέρα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου. Αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν η αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Τι αποφασίστηκε. Να συγκαλέσει μία παν-ορθόδοξη σύνοδο [δείτε το βίντεο]...


... προκειμένου να εξεταστεί το ουκρανικό πρόβλημα, αναμένει από τον Βαρθολομαίο η Κυπριακή Εκκλησία. Η έκτακτη αυτή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, με αφορμή την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, αλλά και τα ζητήματα ενότητας στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο συμπερασμάτων της συνεδρίασης, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, παρότι αναγνωρίζεται ότι η εξαγγελία παραχώρησης της αυτοκεφαλίας έγινε με στόχο την ειρήνευση και την ενότητα, μέχρι στιγμής ο σκοπός αυτός δεν έχει επιτευχθεί.

«Είναι φυσικό να δοθεί κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα για να φανεί το αποτέλεσμα. Αν ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί, αναμένουμε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να συγκαλέσει είτε παν-ορθόδοξη σύνοδο είτε σύναξη των προκαθήμενος για να επιληφθεί του θέματος» αναφέρεται, μεταξύ άλλων. Καλεί δε, το Οικουμενικό Πατριαρχείο να αντιληφθεί την ευαισθησία του ρωσικού λαού και να μεριμνήσει για την κατοχύρωση μιας σχετικής δικαιοδοσίας στην περιοχή.

«Η Εκκλησία της Κύπρου θέτει εαυτόν στη διάθεση όλων των ενδιαφερόμενων με σκοπό την ειρήνευση της εκκλησίας» καταλήγει η ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο ένα «συμβούλιο ενοποίησης», το οποίο συνένωσε δύο μη κανονικές ουκρανικές ορθόδοξες εκκλησίες: την Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου του Κιέβου και την Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και άλλες κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της «ενωτικής συνόδου», επιμένοντας ότι η Κωνσταντινούπολη νομιμοποίησε το σχίσμα και προσθέτοντας ότι η ημέρα που υπογράφηκε ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας ήταν «τραγική» για την παγκόσμια Ορθοδοξία.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει κατά το παρελθόν σχολιάσει την ίδρυση της «νέας εκκλησίας», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «νομιμοποίηση του σχίσματος» και υποστηρίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια Χριστιανούς της Ουκρανίας και άλλων χωρών.