Σύμφωνα με την αναφορά της Ένωσης Προτεσταντικών Εκκλησιών, σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 2018, η αύξηση της ρητορικής μίσους στα ΜΜΕ σε βάρος των χριστιανών κατά την περίοδο...
... της δικής του πάστορα Αντριου Μπρανσον, με τρόπο παρόμοιο με την περίοδο πριν από την σφαγή στην στον εκδοτικό οίκο Ζιρβέ, προκαλεί σοβαρή ανησυχία στις χριστιανικές κοινότητες.
Σύμφωνα με την αναφορά, η προβολή στα ΜΜΕ και στα social media χριστιανών δίπλα-δίπλα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και η ρητορική μίσους, εξανάγκασε αρκετές χριστιανικές οικογένειες να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Στην αναφορά της Ένωσης προτεσταντικών εκκλησιών που αποτελείται από περισσότερες από 150 εκκλησίες, αναφέρεται ότι παρά την μείωση των εγκλημάτων μίσους του 2018 υπήρξε μία σοβαρή αύξηση στην ρητορική μίσους.
Στην αναφορά καταγράφεται πως άτομα εκκλησίες και χριστιανοί χωρίς καμία απόδειξη ή στήριξη προβάλλονται δίπλα-δίπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις, προβάλλονται φωτογραφίες εκκλησιών ονόματα και το τι δουλειά κάνουν, κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις εκκλησίες αυτές και στα μέλη τους.
Ανησυχία σφαγής εκδοτικού οίκου Ζιρβέ
Στην αναφορά παρατίθεται ευρέως η "υπόθεση πάστορα Άντριου Μπράνσον" που προκάλεσε την κρίση με τις ΗΠΑ και υποστηρίζεται πως ο Μπράνσον με δράσεις όπως η ιεραποστολή, η βοήθεια σε πρόσφυγες, η προσευχή σε άλλες γλώσσες και η θρησκευτική διδασκαλία, βρέθηκε κατηγορούμενος για κατασκοπία και συνέργεια σε τρομοκρατική οργάνωση.
Εγκατέλειψαν την χώρα
Στην αναφορά καταγράφονται επίσης τα εξής : Στο διάστημα αυτό εκκλησίες και πολλοί χριστιανοί στοχοποιήθηκαν. Πολλές οικογένειες ξένων προτεσταντών λόγω των ανησυχιών τους, εγκατέλειψαν την χώρα. Η υπόθεση αυτή κατέστησε κυρίαρχο το αίσθημα της ανασφάλειας για την ούτως η άλλως μικρή κοινότητα Προτεσταντών.
Το 2018 διαμέσου την υπόθεσης του πάστορα Μπράνσον αυξήθηκε πολύ η ρητορική μίσους σε βάρος των εκκλησιών και των μελών τους. Και καθώς αυτά τα δημοσιεύματα μοιάζουν με αυτά που γινόταν κατά την περίοδο πριν από την σφαγή στον εκδοτικό οίκο Ζιρβέ στην Μαλάτια που έγινε το 2007, έχει προκληθεί σοβαρή ανησυχία στην κοινότητα των Προτεσταντών και ιδιαίτερα σε αυτούς των οποίων τα ονόματα αναφέρονται.
Στην αναφορά καταγράφεται πως στον εθνικό και τοπικό τύπο, παρουσιάστηκαν στην κοινή γνώμη φωτογραφίες εκκλησιών και ατόμων μαζί με ψευδείς δήθεν απόρρητες καταθέσεις και προστίθεται πως "Σοβαρή ανησυχία στις αναφερόμενες εκκλησίες και άτομα, προκαλεί το γεγονός πως αυτά τα ΜΜΕ δεν παρείχαν καν το συνταγματικό δικαίωμα της απάντησης ή δεν είχαν διαμορφώσει το ανάλογο περιβάλλον".
Στην αναφορά λέγεται πως η προβολή σε εφημερίδες εθνικής εμβέλειας ως υποστηρικτή τρομοκρατικής οργάνωσης ενός ατόμου που επισκέφθηκε μια εκκλησία στο Βαν για να προσευχηθεί, όπως και η δημοσίευση της επιχείρησης του, έγινε αιτία να χάσει πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες και ακολούθως αναφέρει πως ιερείς σε Βαν, Ντιγιαρμπακίρ, Μάρντιν, Σμύρνη και Μαγνησία στοχοποιήθηκαν από εφημερίδες και έγινε μαύρη προπαγάνδα σε βάρος τους.
Παρά το ότι έγινε δικαστική προσφυγή κατά αυτών των δημοσιευμάτων, εντέλει παρέμειναν ατιμώρητα είτε γιατί δεν διεξήχθη έρευνα, είτε γιατί θεωρήθηκε πως εμπίπτουν στην ελευθερία τύπου και έκφρασης.
Αυτή η στάση των δικαστηρίων που είναι μακριά από την αμεροληψία, προκαλεί ανησυχία για διακρίσεις και βλάπτει την εμπιστοσύνη της προτεσταντικής κοινότητας στην δικαιοσύνη.
[Πηγές: diken.com, βαλκανικό περισκόπιο]