«Υπήρξε οποιαδήποτε συμφωνία στο Κραν Μοντανά; Και ποια είναι αυτή; Μήπως κρύβεται στα “χαμένα πρακτικά”; Τι σημαίνει η φράση “building on the agreements already reached in the 2017 Crans-Montana process”;
... στη διαμόρφωση των τροπολογιών στο τελικό κείμενο της έκθεσης προόδου των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας, κατάφεραν να επαναφέρουν την εκλιπούσα και μη αναφερόμενη στο αρχικό κείμενο ΔΔΟ και «συμβιβάστηκαν» σε μια παράγραφο για το Κυπριακό η οποία αναφέρεται σε «συμφωνίες» που έχουν επιτευχθεί στο Κραν Μοντανά.
Ποιες είναι οι συμφωνίες του Κραν Μοντανά και δεν τις γνωρίζουμε; Μήπως είναι το έγγραφο της 4ης Ιουλίου που έχει χαθεί και το ψάχνουν από τη Νέα Υόρκη ως τη Λευκωσία; Μα το Κραν Μοντανά σηματοδοτήθηκε από πλήρες αδιέξοδο λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Τώρα πώς γίνεται σημείο αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Ο πρόεδρος γιατί αναζητά απεγνωσμένα το έγγραφο της 4ης Ιουλίου; Είναι σε γνώση του οι συμφωνίες του Κραν Μοντανά;»
Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωβουλευτής του ECR και πρόεδρος της Αλληλεγγύης δρ Ελένη Θεοχάρους, με αφορμή τη συμβιβαστική παράγραφο για το Κυπριακό στην έκθεση αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
«Είναι τραγικό να επαναφέρεται με τροπολογία η λύση ΔΔΟ. Η λύση που οδηγεί στον εκτουρκισμό της Κύπρου. Και να υπερψηφίζεται σε συμβιβαστική τροπολογία χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν άλλη τροπολογία που έθετε το ζήτημα στη σωστή του βάση. Παράτυπα η δική μας τροπολογία δεν ετέθη καν σε ξεχωριστή ψηφοφορία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Αλληλεγγύης: «Τα θετικά της παραγράφου περί εφαρμογής του κεκτημένου και των αρχών της ΕΕ στη λύση του Κυπριακού αναιρούνται με την επαναφορά της λύσης της ΔΔΟ. Εμείς αναμένουμε να πληροφορηθούμε ποιες είναι οι συμφωνίες του Κραν Μοντανά και τι εξυπηρετεί η εν λόγω αναφορά. Μήπως για να “σκοτώσουν” κάθε προσπάθεια εναλλακτικής επιλογής;
» Γιατί επιμένουν σε επιτυχίες στο Κραν Μοντανά ενώ ο πρόεδρος παραδέχεται την αποτυχία και των συνομιλιών και της πολιτικής του; Μήπως για να προβάλουν τη “συμφωνία” του Κραν Μοντανά ως νέα βάση λύσης;».
Συνεπώς, τονίζει η δρ Θεοχάρους, «γιατί διερωτώνται γιατί δεν καταδικάζει η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα την τουρκική αδιαλλαξία; Πώς να την καταδικάσει όταν η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία και οι εκπρόσωποί της την στηρίζουν»;
Κίνημα Αλληλεγγύη