26 Φεβρουαρίου 2019

Σόφια και Σκόπια υποσχέθηκαν να διορθώσουν τα ιστορικά λάθη τους

Η Βουλγαρία θέλει και θα εργασθεί ώστε μέχρι τον Δεκέμβριο η "Βόρεια Μακεδονία" να γίνει πλήρες μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και μέχρι τον Ιούνιο να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δήλωσε...


... τη Δευτέρα, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

Συναντήθηκε στη Σόφια με τον ομόλογό της από τα Σκόπια, Νίκολα Ντιμίτροφ, με τον οποίο αναφέρθηκαν στις σημαντικές προόδους στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες. Η Ζαχαρίεβα επεσήμανε ότι υπάρχει επίσης μεγάλη πρόοδος στις εργασίες της μεικτής επιτροπής για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα. Μετά από μια διακοπή ενός δεκαήμερου, στις αρχές Μαρτίου, η Μικτή Επιτροπή θα πραγματοποιήσει συνάντηση στα Σκόπια.

«Η οικοδόμηση της φιλίας με βάση την αλήθεια, να είστε βέβαιος ότι ακόμη και η ισχυρότερη καταιγίδα δεν μπορεί να καταστρέψει αυτή τη φιλία», τόνισε η Ζαχαρίεβα.

Ο υπουργός Νίκολα Ντιμίτροφ με τη σειρά του επεσήμανε ότι η ανάγκη για τη διόρθωση όλων των ιστορικών σφαλμάτων μεταξύ της Βουλγαρίας και της "Βόρειας Μακεδονίας", έτσι ώστε οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να τοποθετηθούν σε στέρεες βάσεις.

Βούλγαρος πρόεδρος: έχουμε μια κοινή ιστορία 1.000 ετών
Αργότερα τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ υποδέχθηκε, επίσης, τον Νίκολα Ντιμίτροφ. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, κατά τη συνάντηση  με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, τόνισε ότι η πιο αξιόπιστος δρόμος της "Βόρειας Μακεδονίας" στην ένταξή της στην ΕΕ είναι ο σεβασμός στα ιστορικά γεγονότα. Είπε χαρακτηριστικά:

«Οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές των συνόρων συνδέονται με μια κοινή ιστορία για πάνω από 1.000 χρόνια και οι πολιτικοί από τις δύο χώρες θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες για να ξεπεράσουν τον τεχνητό διαχωρισμό του πρόσφατου παρελθόντος.

» Για τη Βουλγαρία είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα ότι στη "Βόρεια Μακεδονία" υπάρχουν στοιχεία και συγγραφείς από την πρόσφατη ιστορία της Βουλγαρικής Αναγέννησης, των οποίων τα κείμενα είναι πλήρεις και δεν έχουν τροποποιηθεί», είπε ο Ράντεφ.

«Μας ενδιαφέρει να είμαστε πολύ κοντά στη Βουλγαρία, έτσι απαιτείται σοφία και όραμα», δήλωσε ο Ντιμίτροφ, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη στη Βουλγαρία μετά την υιοθέτηση της νέας ονομασίας της χώρας του.
[Πηγές: mediapool.bg, βαλκανικό περισκόπιο]