18 Φεβρουαρίου 2019

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / 10-16 Φεβρουαρίου 2019

ΑΛΒΑΝΙΑ
10.2.2019: Η ιταλική τηλεόραση Rai3 κάνει έρευνα στα Τίρανα, για πως ξεπλένονται τα χρήματα και πού πηγαίνουν. Η Αλβανίδα δημοσιογράφος Κλοντιάνα Λάλα διαπιστώνει ότι η Αλβανία βρίσκεται σε μια κατάσταση στην οποία...


... δεν υπάρχει μόνο συνεργασία μέρους των πολιτικών με εγκληματίες, αλλά σήμερα, σύμφωνα με την ίδια, η μαφία έχει μπει στο κοινοβούλιο. Ο τομέας των κατασκευών εξακολουθεί να είναι η δραστηριότητα για τη νομιμοποίηση των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως ισχυρίζεται.

12.2.2019: Η διακίνηση και εμπορία παράνομων όπλων είναι ένα φαινόμενο που εξακολουθεί να υπάρχει στην Αλβανία. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει  της στρατηγικής για τον έλεγχο των φορητών όπλων, ελαφρύ οπλισμού, πυρομαχικών και εκρηκτικών δείχνουν ότι η διακίνηση τους γίνεται κυρίως μέσω των χερσαίων συνόρων από άτομα ηλικίας 16 έως 45 ετών. Η διακίνηση στα σύνορα Αλβανίας- Ελλάδας, Αλβανίας-Ιταλίας, αναφέρεται σε πιστόλια και αυτόματα τα οποία έχουν κλαπεί από στρατιωτικές αποθήκες το 1997.

12.2.2019: Επεισοδιακή η συνεδρίαση στην αλβανική Βουλή. Ο Ράμα κατηγόρησε τον Μπερίσα ως άνθρωπο χωρίς ηθική. Ο Μπερίσα κατηγόρησε τον Ράμα ότι εκμεταλλευόμενος τη φιλία, παίρνει τις γυναίκες των φίλων του. H αντιπαράθεση συνεχίστηκε και εκτός Βουλής. Στο Facebook ο Ράμα κατηγόρησε τον Μπερίσα ως τρελό, αλήτη, μεθύστακα, καραγκιόζη. Άμεση ήταν η τηλεφωνική απάντηση Μπερίσα σε τηλεοπτική εκπομπή που κατηγόρησε τον Ράμα ότι «έχει απαρνηθεί το γιο του και πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα». Στο παιχνίδι και η "Φωνή της Αμερικής", που κατηγόρησε τον Ράμα για την εξαγορά ψήφων στις τελευταίες εκλογές στην Αλβανία. Εξέπεμψε και κατηγορίες εναντίον της συζύγου του που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της "αμαρτωλής" τράπεζας ΑΒΙ.

13.2.2019: Πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στο αλβανικό κοινοβούλιο, όταν ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Έντι Παλόκα εκτόξευσε μπογιά κατά του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, που καθόταν στην καρέκλα του κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Το περιστατικό έγινε μετά από λεκτική αντιπαράθεση των δύο ανδρών, ενώ την έκρηξη προκάλεσε η αποστροφή του Έντι Ράμα που αποκάλεσε τον πρόεδρο του Δημοκρατικού κόμματος Λουλζίμ Μπάσα ως «μικρό παιδί που δεν ξέρει τι λέει».

14.2.2019: Δύο ημέρες πριν από τη διαδήλωση της αντιπολίτευσης, οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, καλύπτουν την είσοδο του κυβερνητικού κτηρίου για να το προστατεύσουν από πιθανές ζημιές σε περίπτωση που η διαδήλωση μετατραπεί σε εκδήλωση βίας. Η ενωμένη αντιπολίτευση ανακοίνωσε το Σάββατο διαμαρτυρία ενάντια στην κυβέρνηση στις 11:00 στην "Λεωφόρο των Μαρτύρων του Έθνους".

15.2.2019: Στο διαμέρισμα ενός από τους δικαστές που "έσωσαν" τον κατηγορούμενο για φόνο αστυνομικών, Ντριτάν Νταίτι, βρέθηκαν χιλιάδες ευρώ. Πρόκειται για το δικαστή Σκεντέρ Νταμίνι, στο διαμέρισμα του οποίου, σε συρτάρι εσωρούχων είχε κρύψει 17 χιλιάδες ευρώ. Οι ειδικές δυνάμεις της κρατικής αστυνομίας της Αλβανίας ελέγχουν τώρα και τα διαμερίσματα των άλλων δικαστών, που δωροδοκήθηκαν για τον μετριασμό της ποινής του δολοφόνου αστυνομικών.

15.2.2019: Η μετανάστευση εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρό τραυματισμό στη χώρα, ιδιαίτερα στις ηλικίες 18-45 ετών. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους το 44% των νέων έχει δηλώσει ότι υπέβαλε αίτηση για μετανάστευση, ενώ περίπου το 20% δήλωσε ότι σχεδιάζει να υποβάλλει αίτηση. Έτσι πάνω από το 60% των νέων της χώρας θέλει να φύγει από την Αλβανία. Σύμφωνα με την έρευνα η ανεργία αποτελεί το κύριο πρόβλημα των πολιτών, εκτός από τη διαφθορά και τη χαμηλή εμπιστοσύνη στην πολιτική.

16.2.2019: Σοβαρά επεισόδια εκτυλίχθηκαν, το μεσημέρι του Σαββάτου, στα Τίρανα. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο των Τιράνων απαντώντας σε έκκληση της αντιπολίτευσης που ζητεί την αποχώρηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 και κατηγορείται για "διαφθορά". Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται, ενώ τέσσερις διαδηλωτές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάσθηκαν περίθαλψη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

16.2.2019: Η μαζική διαμαρτυρία  της αντιπολίτευσης στα Τίρανα, πανικόβαλε τον Έντι Ράμα, που όχι μόνο προγραμμάτισε να πάει στον Αυλώνα για να συζητήσει με οπαδούς του, αλλά αποφάσισε για πρώτη φορά να φέρει στους δρόμους της πρωτεύουσας θωρακισμένα οχήματα του στρατού, για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών. Εκτός από τους 1.300 αστυνομικούς που παρατάχθηκαν στην κεντρική λεωφόρο, ήσαν και θωρακισμένα οχήματα του στρατού που ειδικά για την ημέρα έφεραν τη σήμανση "Αστυνομία".

16.2.2019: Βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, μετά τη μεγάλη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης, προσπάθησαν να εισέλθουν στο αστυνομικό κτήριο για να ζητήσουν την απελευθέρωση των διαδηλωτών οι οποίοι συνελήφθησαν για βίαια επεισόδια. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο των βουλευτών, προκαλώντας σωματικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
10.2.2019: Δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν στο προεδρικό κτήριο με αίτημα να παραιτηθεί ο αρχηγός του κράτους, Ρούμεν Ράντεφ. Ο λόγος της διαμαρτυρίας είναι η θέση του αρχηγού του βουλγαρικού κράτους όσον αφορά τη Βενεζουέλα, όταν κάλεσε τις βουλγαρικές Αρχές να περιοριστούν στην ανάγκη για διάλογο στην αμερικανική χώρα. Οι Βούλγαροι διαδηλωτές δήλωσαν ότι ο Ράντεφ οδηγεί τη Βουλγαρία στο "βάλτο". Αναφέρουν ότι η συνολική συμπεριφορά του Βούλγαρου προέδρου δείχνει ότι αποδέχεται τις ρωσικές θέσεις.

13.2.2019: Η Βουλγαρία μπλόκαρε, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, μεταβιβάσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που έγιναν από την πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας μέσω της Βουλγαρίας, κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων, ανακοίνωσε η βουλγαρική εισαγγελία. «Πρόκειται για εκατομμύρια ευρώ», διευκρίνισε ο διευθυντής της βουλγαρικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Ντίμιταρ Γκεόργκιεφ. Η Βουλγαρία, η οποία ειδοποιήθηκε από την Ουάσιγκτον, «ελέγχει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημά της για να διαπιστώσει αν έγιναν δεκτές άλλες μεταβιβάσεις από τη Βενεζουέλα και αν μεταφέρθηκαν ποσά στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

13.2.2019: Ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, χορήγησε την Άδεια Εγκατάστασης Διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (Έργο IGB) για την κατασκευή στην Ελληνική πλευρά του αγωγού. Ο IGB θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να παραλάβει φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, ειδικότερα δε το αέριο που παράγεται από το κοίτασμα Shah Deniz 2 του Αζερμπαϊτζάν. Ο IGB αναμένεται να συνδεθεί με την TAP, μέσω της οποίας το αέριο από το πεδίο Shah Deniz θα παραδοθεί στις ευρωπαϊκές αγορές.

16.2.2019: Βούλγαροι νεοναζί, στην επέτειο θανάτου του Βούλγαρου στρατηγού Χρίστο Λούκοφ, που ήταν ιδεολόγος του χιτλερισμού, έκαναν πορεία στο κέντρο της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Η πορεία απαγορεύτηκε από το Δήμο της Σόφιας, όπως και πέρυσι, και παρότρυνε τους διαδηλωτές να τοποθετήσουν λουλούδια στον τάφο του στρατηγού Λούκοφ χωρίς να πραγματοποιήσουν πορεία.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
10.2.2019: Η άρνηση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, να αναστείλει τη δασμολόγηση των προϊόντων από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είχε αποτέλεσμα την ακύρωση της επίσκεψης στην Πρίστινα του διοικητή της Εθνικής Φρουράς Αϊόβας υποστράτηγου Τίμοθι Όρα. Η ακύρωση της επίσκεψης «είναι αποτέλεσμα της έκφρασης δυσαρέσκειας για την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου», είπε η Πρεσβεία των ΗΠΑ.

12.2.2019: Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ράμους Χαραντινάι, οξύνει την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ δηλώνοντας ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις για άρση των δασμών που επέβαλε η κυβέρνησή του για τα προϊόντα από τη Σερβία. Σχολιάζοντας τις απειλές που φτάνουν από τις ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων κατά του Κοσόβου αν δεν άρει του δασμούς, δήλωσε: «Οι δασμοί μπορεί να μείνουν για πάντα, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα μας με τη Σερβία. Δεν υπάρχουν κυρώσεις που θα μας αναγκάσουν να καταργήσουμε τους δασμούς. Οι πιέσεις δεν είναι η γλώσσα που περνάει σ’ εμάς, δεν έχουν αποτέλεσμα».

13.2.2019: Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, κατηγόρησε τα Μέσα ενημέρωσης ότι έχουν χρηματιστεί τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στην Αλβανία και για αυτό είναι υπέρ της ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία. Σε συνέντευξή του ανέφερε ότι πίσω από αυτά τα λόμπι βρίσκεται η Ρωσία, προσθέτοντας ότι το έργο αυτό ξεπερνά τις δυνατότητες ενός ατόμου και πίσω του βρίσκεται ένας μεγάλος παράγοντας. [σ.σ. Και ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, είναι πράκτορας των Ρώσων;]

14.2.2019: Η διαπραγματευτική ομάδα του Κοσόβου για τον διάλογο με την Σερβία παρέδωσε στην Βουλή το σχέδιο πλατφόρμας που θα αποτελέσει το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί. Δεν παραχωρεί το παραμικρό στην Σερβία και απαιτεί την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς όρους.

ΚΡΟΑΤΙΑ
14.2.2019: Οι ψηφοφόροι επιβραβεύουν τον λαϊκισμό και τις πελατειακές σχέσεις... λέει έρευνα για την Κροατία. Επιβραβεύουν τον λαϊκισμό και τις πελατειακές σχέσεις και τιμωρούν τη δημοσιονομική πειθαρχία: «μερίδιο των ψηφοφόρων στην Κροατία "επιμένει" σε μία λανθασμένη πολιτική αντίληψη που πολλές φορές οδηγεί και στην επανεκλογή διεφθαρμένων δημάρχων», επισήμαναν πολιτικοί επιστήμονες, οικονομολόγοι και νομικοί, οι οποίοι συμμετείχαν σε στρογγυλή τράπεζα.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
10.2.2019: Μεγαλώνει η λίστα με τα θύματα του ιού της γρίπης στη Ρουμανία και ο αριθμός τους πλέον έφτασε τα 101, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο για την Επίβλεψη και τον Έλεγχο των Μεταδοτικών Ασθενειών (INSP) του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Ρουμανίας. Τα δύο τελευταία θύματα του ιού της γρίπης είναι άνδρες, ηλικίας 52 και 37 ετών αντίστοιχα. Και οι δύο επιβεβαιώθηκαν ότι είχαν ιό γρίπης τύπου Α, είχαν προβλήματα υγείας και δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης. [Μετά τριήμερο ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 137].

ΣΕΡΒΙΑ
13.2.2019: Η Σερβία θα αποπληρώνει χρέη του Τίτο και στα επόμενα 22 χρόνια… Τα τελευταία δάνεια του 1970 και του 1980, αποπληρώνονται τα μεν πρώτα το 2031 και δε δεύτερα 2041, ενώ το συνολικό ποσό υπερβαίνει τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΣΚΟΠΙΑ
11.2.2019: Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης και η Ραντμίλα Σεκερίνσκα των Σκοπίων θα συναντηθούν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης. Είναι πολύ πιθανόν μετά τη συνάντηση να ανακοινωθεί  η διεξαγωγή μιας κοινής άσκησης των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Αθήνα πρέπει να κινηθεί γρήγορα προς την κατεύθυνση αυτή για να μην αφήσει χρόνο στην Τουρκία. «Στην Αθήνα κανείς δεν θέλει να αυξηθεί η τουρκική επιρροή στις ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας μετά την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.  Ως εκ τούτου, οι επαφές σε επίπεδο υπουργών Άμυνας και η ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων είναι ο μόνος τρόπος για την ελληνική πλευρά, υπογραμμίζει η εφημερίδα "Καθημερινή".

11.2.2019: Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκ. Ιβάνοφ, συναντήθηκε στα Σκόπια με Τούρκους επιχειρηματίες, τιμώντας τις σημαντικές επενδύσεις της Τουρκίας στη γειτονική χώρα, και έκανε μία αναφορά στον Κεμάλ, ο οποίος γεννήθηκε στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης. «Ο Μουσταφά Κεμάλ είναι Μακεδόνας. Γιατί την εποχή που γεννήθηκε, η Θεσσαλονίκη ήταν μακεδονικό έδαφος», ανέφερε ο Ιβάνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο IBNA. «Σας στείλαμε τον Μακεδόνα Μουσταφά Κεμάλ. Τώρα τουρκικές εταιρείες έρχονται στη "Μακεδονία". Αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά», είπε ακόμα ο Ιβάνοφ.

11.2.2019: Η πολιτική επιστήμονας Μπιλγιάνα Βανκόφσκα η οποία διδάσκει στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, είναι πεπεισμένη ότι σύντομα θα επέλθει απογοήτευση στη χώρα, διότι τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν: αφορούν τις -λόγω αλλαγής του ονόματος- αυξημένες εντάσεις μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων και κυρίως τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Οι πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις εξαιτίας της ένταξης στο ΝΑΤΟ […] ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων. Η ένταξη στην ΕΕ θα ήταν πιο σημαντική για τη βελτίωση των άμεσων συνθηκών διαβίωσης των πολιτών. Παρότι η συμφωνία με τους Έλληνες ήρε ένα σημαντικό εμπόδιο, η χώρα δεν αναμένεται να ενταχθεί άμεσα στην ΕΕ.

12.2.2019: Η έπαρση της σημαίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έγινε σε ειδική τελετή μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο στα Σκόπια, με ανάκρουση του ύμνου του ΝΑΤΟ. Κατά την έναρξη, έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου των Σκοπίων και στη συνέχεια ο επικεφαλής του γραφείου του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, Ζόραν Γιάνκοβιτς, παρέδωσε την σημαία του ΝΑΤΟ στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ ο οποίος με τη σειρά του την έδωσε στα χέρια του επικεφαλής της Φρουράς για να γίνει η έπαρση.

12.2.2019: Πεδίο αντιπαράθεσης προκαλεί στα Σκόπια η πανηγυρική φιέστα της κυβέρνησης για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την έπαρση της σημαίας της Συμμαχίας. Απών από την τελετή ήταν ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, που είναι κατηγορηματικά αντίθετος στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, το γραφείο του προέδρου απάντησε σε σκοπιανά μέσα ενημέρωσης ότι ο πρόεδρος «δεν εκλήθη και αυτός είναι ο λόγος που δεν παρέστη» στην εκδήλωση. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι υποστήριξε ότι η πρόσκληση εστάλη έγκαιρα.

12.2.2019: Ομάδες εργασίας σε τεχνικό επίπεδο από τα Σκόπια και την Ελλάδα, καθώς και της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια, συναντήθηκαν για να συζητήσουν τις προπαρασκευαστικές δραστηριότητες για το άνοιγμα της νέας διέλευσης "Μάρκοβα Νόγκα" προς τον δήμο Λαιμός στην περιοχή των Πρεσπών. Κονδύλια για την κατασκευή του μεθοριακού σταθμού θα αντληθούν από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας πΓΔΜ και Ελλάδας, ύψους 4 εκατομμυρίων και η αποπεράτωση του έργου θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.

12.2.2019: Ρώσος πρέσβης στην πΓΔΜ: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία. «Είναι απολύτως σίγουρο ότι αυτό το βήμα δεν θα είναι χωρίς συνέπειες. Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις ότι οι φιλοδοξίες των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεν έχουν αντιρωσικές επιπτώσεις -και ίσως ισχύει- είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι το ΝΑΤΟ είναι μία επιθετική Συμμαχία που βλέπει τη Ρωσία ως εχθρό και αναπτύσσει το δόγμα της σε αυτή τη λογική με όλα τα μέλη της. Με άλλα λόγια, μετά την εισδοχή η "Μακεδονία" θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, θα υποχρεωθεί να κάνει βήματα και να συμμορφωθεί όχι με τα δικά της εθνικά συμφέροντα, αλλά με τη διαβόητη αλληλεγγύη της Συμμαχίας», δήλωσε.

14.2.2019: Οι μουσουλμάνοι θα γίνουν ο πλειοψηφικός πληθυσμός στην πΓΔΜ τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτό αναφέρεται από το "Αμερικανικό Κέντρο Ερευνών Pew" που καταγράφει τις γεννήσεις και τους θανάτους σε κάθε χώρα σε σχέση με τις θρησκείες.

16.2.2019: «Ξέρω ότι κάναμε το καλύτερο για τους νέους για τις επόμενες γενιές. Χάνει (ενν. ο Α. Τσίπρας) πολιτικές μονάδες, χάνω πολιτικές μονάδες. Θα τις κερδίσουμε σύντομα πίσω. Οι πολίτες μας θα δουν μόνο τα οφέλη της συνεργασίας των δύο χωρών», επισήμανε ο Ζόραν Ζάεφ στο Μόναχο.

16.2.2019: «Για μένα ήταν είναι και θα παραμείνουν Σκόπια εφόσον επιλέγουν ένα όνομα που δεν περιγράφει την ιστορία τους. Στους δρόμους της Περιφέρειάς μου οι πινακίδες θα γράφουν Σκόπια εφόσον επιλέγουν ένα όνομα που δεν τους ανήκει», ανέφερε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο Μακεδών