19 Ιανουαρίου 2019

Η Τουρκία θέτει ως όρο τη μεταφορά τεχνολογίας των Patriot για συμφωνία με τις ΗΠΑ

Η Τουρκία βασίζεται στις ΗΠΑ για την παροχή της τεχνολογίας πίσω από το πυραυλικό σύστημα Patriot πριν την επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Λάβαμε μια πρόταση...


... (σ.σ. σχετικά με τους Patriot) από την αντιπροσωπεία που ήρθε από τις ΗΠΑ. Για εμάς, ο χρόνος παράδοσης των συστημάτων είναι σημαντικός. Αγοράσαμε τους  S-400, αλλά εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε περισσότερα αντίστοιχα συστήματα. Τα κριτήριά μας είναι επίσης η από κοινού παραγωγή και η μεταφορά τεχνολογίας», δήλωσε ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, η Ουάσιγκτον εμφανιζόταν επιφυλακή στη μεταφορά της τεχνολογίας των πυραύλων Patriot στην Τουρκία. Η Μόσχα, εν τω μεταξύ, υποσχέθηκε στην Τουρκία την από κοινού παραγωγή και τη μεταφορά της τεχνολογίας στο πλαίσιο της συμφωνίας αξίας 2,5 δισ. δολαρίων για τους S-400. Αμερικανική ομάδα ολοκλήρωσε τις συνομιλίες δύο ημερών με Τούρκους ομολόγους, την Τετάρτη.

Προηγουμένως, τουρκικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει ότι η αμερικανική ομάδα θα εξετάσει «ρητά εκπεφρασμένες ανησυχίες» αναφορικά με την τουρκική αγορά των S-400 από τη Ρωσία και πώς αυτό θα επηρέαζε «την πτητική ασφάλεια των αεροσκαφών F-35».

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει με την αγορά των S-400 παρά τις ανησυχίες των ΗΠΑ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ των S-400 και των Patriot. «Η Τουρκία μπορεί μελλοντικά να αγοράσει συστήματα Patriot. Αλλά θα είναι αδύνατο εάν η εγκατάλειψη των S-400 είναι μία από τις προϋποθέσεις για την αγορά», δήλωσε.