19 Ιανουαρίου 2019

Τραμπ για NATO: "Δεν μπορούμε να είμαστε οι βλάκες των άλλων πρέπει να πληρώσετε"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι στηρίζει το ΝΑΤΟ "100%", αλλά για μία ακόμη φορά κάλεσε τις άλλες χώρες μέλη της Συμμαχίας να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους.

Σε μια περίοδο που εκφράζονται...


... και πάλι αμφιβολίες για το κατά πόσο διατηρούν οι ΗΠΑ τη δέσμευσή τους στο ΝΑΤΟ ο Τραμπ, σε ομιλία του στο Πεντάγωνο με την ευκαιρία της παρουσίασης της νέας στρατηγικής αντιπυραυλικής άμυνας, είπε ότι "θα είμαστε με το ΝΑΤΟ 100%". Και πρόσθεσε: "Όμως, όπως το έχω πει στις χώρες (μέλη), πρέπει να πληρώσετε".

"Δεν μπορούμε να είμαστε οι βλάκες των άλλων. Δεν είναι δυνατόν. Δεν θέλουμε να μας μεταχειρίζονται κατ' αυτόν τον τρόπο. Και, πιστέψτε με, επί χρόνια αυτό έλεγαν πίσω από την πλάτη μας", συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.  Σύμφωνα με ένα πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times, ο Τραμπ είχε δηλώσει πολλές φορές πέρσι, μιλώντας σε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αποσυρθούν από το ΝΑΤΟ.

Οι αξιωματούχοι αυτοί (νυν και πρώην), είπαν στην εφημερίδα ότι φοβούνταν πως θα εκτόξευε αυτήν την απειλή και κατά τη διάρκεια της ταραχώδους συνόδου της συμμαχίας, τον Ιούλιο του 2018, όταν κατηγόρησε τους συμμάχους του ότι δεν προσφέρουν ό,τι τους αναλογεί.

Το περιβάλλον του προέδρου κατάφερε εντέλει να σώσει την κατάσταση, όμως άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες στις Βρυξέλλες για τις απειλές αυτές. Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, για να εγγυηθεί την ασφάλεια της δυτικής Ευρώπης απέναντι στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα μέχρι τώρα που έχει επικαλεστεί το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, δηλαδή την αρχή της συλλογικής άμυνας των συμμάχων, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.