9 Ιανουαρίου 2019

Αρνηση Καμμένου να δηλώσει στη Βουλή ότι παραμένει στηρίζοντας την κυβέρνηση

Με τρόπο πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας σήμερα ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας αρνήθηκε να δηλώσει ευθέως ότι υπάρχει κυβερνητική συνοχή...


... και πως ο ίδιος δεν βρίσκεται στην πόρτα εξόδου από την δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία.

Κατά την διάρκεια ταραχώδους συζήτησης στην αίθουσα της Ολομέλειας επί τροπολογίας αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σχετικής με συμφωνία για ρύθμιση παλαιών «αντισταθμιστικών ωφελημάτων», ο κ. Π.Καμμένος αρχικώς ουδέν βρήκε να πει στις πολλές αιτιάσεις εκ μέρους βουλευτών της αντιπολίτευσης, ειδικά της αξιωματικής, ότι δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να προβαίνει σε ιδιαίτερα σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις, δεδομένου ότι στην παρούσα συγκυρία υπάρχουν βαριά σκιά και πολλά ερωτήματα αναφορικά με τη συνοχή της πλειοψηφίας, δεδομένης της δήλωσης των ΑΝΕΛ ότι θα αποχωρήσει από την κυβερνητική πλειοψηφία μπροστά στο ενδεχόμενο να έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Κάποια στιγμή, ωστόσο, με αφορμή αυτή τη φορά πιεστικές αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού Γ.Αμυρά, εμφανώς εκνευρισμένος και με ειρωνική διάθεση, δήλωσε ότι επί του παρόντος αρνείται να απαντήσει για τον εναπομείναντα χρόνο παραμονής του ιδίου και των ΑΝΕΛ στη συγκυβέρνηση.

«Θα είναι το τελευταίο σας νομοσχέδιο πριν από τον διαζύγιο με το ΣΥΡΙΖΑ;» ρώτησε αρκετές φορές στην παρέμβασή του ο κ. Αμυράς. Μπροστά στην επιμονή αυτή, εγερθεί του υπουργικού εδράνου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε αορίστως: «Οταν διαπραγματευτείτε (ενν. οι του Ποταμιού) μεταξύ σας, θα σας απαντήσω». Για να συμπληρώσει, όταν ο κ. Αμυράς επιμένοντας στο ερώτημά του τον κατηγόρησε για τακτική «κωλοτούμπας»:

«Εσείς το έχετε δίπορτο μαθαίνω», αναφερόμενος προφανώς και στις πληροφορίες για διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του Ποταμιού αναφορικά με τη στήριξη ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ύπαρξη μιας σαφούς πολιτικής δήλωσης εκ μέρους του μικρού κυβερνητικού εταίρου έχει προφανή σημασία για την κυβερνητική σταθερότητα, πολύ περισσότερο καθώς σε αντίστοιχη, τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε επικαλεστεί ο κ. Αλ. Τσίπρας προκειμένου να λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που να τυγχάνει δεδηλωμένης πλειοψηφίας στη Βουλή.

«Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα [σ.σ. ενν. της τότε εκλογικής αναμέτρησης], το γνωρίζετε φαντάζομαι είχατε τη δυνατότητα να λάβετε γνώση και από τον υπουργό Εσωτερικών και από την Πρόεδρο της Βουλής, υπήρξε η επικοινωνία μου με τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο οποίος δήλωσε σε εμένα, αλλά και δημοσίως ότι θα στηρίξει την προσπάθεια να δημιουργηθεί από κοινού κυβέρνηση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες», είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Τσίπρας στον κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

«Ως εκ τούτου, κ. Πρόεδρε φρονώ ότι υπάρχει η δεδηλωμένη πλειοψηφία για να προχωρήσουμε στον σχηματισμό κυβέρνησης», πρόσθεσε ο σημερινός πρωθυπουργός. «Με βάση τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου (…) και σύμφωνα με τις επιμέρους δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων αυτών, ιδίως δε του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Καμμένου, δεν υπάρχει λόγος να δοθεί απλώς διερευνητική εντολή. Συντρέχουν οι προϋποθέσεις» ώστε να σας παρασχεθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία σας παρέχω, είχε τονίσει από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος.

Νωρίτερα σήμερα, στην Ολομέλεια, σε παρέμβασή του ο κ. Ν.Φίλης αναφερόμενος στο κλίμα πολιτικής ρευστότητας που επικρατεί εξαιτίας ακριβώς των «απειλών» των ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας τη «γραμμή» του μεγάρου Μαξίμου, κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και να καταμετρηθούν εκατέρωθεν οι δυνάμεις.

«Φέρτε εσείς αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης και να δούμε αν θα τη λάβετε από τη Βουλή», απάντησε στην πρόκληση ο κ. Αμυράς.