Ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε στο αίτημα του Βερολίνου πριν από έναν μήνα να στείλει αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων στο Στενό του Κερτς, όμως κανείς δεν ήρθε, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
... Άνγκελα Μέρκελ, είχε ρωτήσει πάνω από έναν μήνα πριν τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, για την πιθανότητα να στείλει αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων στο Στενό του Κερτς για να παρατηρήσουν την κίνηση πλοίων, όμως κανείς δεν έχει έρθει μέχρι στιγμής, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, την Παρασκευή.
«Πάνω από έναν μήνα πριν, η καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε από τον πρόεδρο Πούτιν να επιτρέψει σε Γερμανούς εμπειρογνώμονες να έρθουν στο Στενό του Κερτς και να εξετάσουν τη ναυσιπλοΐα εκεί… Και ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε αμέσως», εξήγησε ο Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, το Βερολίνο ζήτησε και από Γάλλους εμπειρογνώμονες να πάνε επίσης, γεγονός με το οποίο η Μόσχα συμφώνησε. «Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας, όμως δεν έχουν δει κανέναν να έρχεται. Και σήμερα ο κ. Μάας μού παρέδωσε πρόταση η οποία 'πακετάρει' την επίσκεψη σε κάποιο έγγραφο, το οποίο πρέπει να συμφωνηθεί με την Ουκρανία…
» Εάν η ιδέα είναι ότι είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε μια πολιτική διαδικασία στην οποία η Ουκρανία θα λάβει κάποιες αποφάσεις, κινδυνεύουμε να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση όπως και με την τετραμερή της Νορμανδίας», υπογράμμισε ο κ. Λαβρόφ.
Ο Χάικο Μάας δήλωσε ότι η Γερμανία και Γαλλία είναι έτοιμες να συζητήσουν με τη Ρωσία για την επιβεβαίωση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας στην περιοχή. «Όσο για την ελευθερία ναυσιπλοΐας στο Στενό του Κερτς, είναι εξασφαλισμένη αυτή τη στιγμή, όλα τα μέρη το επιβεβαιώνουν.
» Φυσικά θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο πρόεδρος Πούτιν και η καγκελάριος Μέρκελ στο Μπουένος Άιρες για τη Γερμανία και τη Γαλλία για την πιθανότητα να συνταχθεί έγγραφο ότι η ελευθερία ναυσιπλοΐας είναι εγγυημένη, για να εξεταστεί η γενική κατάσταση εκεί», δήλωσε ο Μάας.
Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί «τις προσεχείς εβδομάδες». «Δεν φτάσαμε σε συμφωνία γι' αυτό σήμερα, όμως η Γαλλία κι εμείς είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω διάλογο», πρόσθεσε ο υπουργός.
Στις 25 Νοεμβρίου, τρία πλοία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού διέσχισαν παράνομα τα ρωσικά θαλάσσια σύνορα πλέοντας προς τα Στενό του Κέρτς, είσοδο για τη θάλασσα του Αζόφ. Η Ρωσία κατέσχεσε τα ουκρανικά πλοία και έθεσε υπό κράτηση τα 24 μέλη του πληρώματος αφότου αγνόησαν το αίτημα να σταματήσουν. Μετά το περιστατικό, ξεκίνησε ποινική υπόθεση για την παράνομη διάσχιση συνόρων.
Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν πρόκληση που είχε προετοιμαστεί εκ των προτέρων για την επιβολή στρατιωτικού νόμου και ότι η πρόκληση θα μπορούσε να συνδέεται με τα χαμηλά ποσοστά του Πόροσενκο πριν από τις προεδρικές εκλογές.