10 Ιανουαρίου 2019

Σκόπια: Διαμαρτυρίες Σλάβων για τη συμφωνία του Ζάεφ με τους Αλβανούς…

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κατέληξε σε συμφωνία με τον ηγέτη της αλβανικής αντιπολίτευσης Ζιγιαντίν Σέλα για την υποστήριξη των συνταγματικών αλλαγών.

Η είδηση προκάλεσε τους οπαδούς...


... του αντιπολιτευτικού VMRO-DPMNE  να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Ο Ζάεφ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποδέχθηκε από το προοίμιο του συντάγματος να διαγραφεί η φράση «πολίτες που ζουν στην επικράτεια» και να αναφερθούν ονομαστικά οι εθνοτικές κοινότητες της χώρας.

Ο Ζάεφ είπε ότι γίνεται αλλαγή και στην τροπολογία 36, με την οποία ορίζεται ότι το κράτος μεριμνά εξίσου για όλους τους πολίτες στο εσωτερικό χωρίς εθνοτικό διαχωρισμό καθώς και στο εξωτερικό. Ο Σέλα, ο πρόεδρος της Συμμαχίας για τους Αλβανούς επιβεβαίωσε τη συμφωνία με τον Ζάεφ και δήλωσε ότι η Συμμαχία είναι πολύ υπερήφανη για τη συμβολή της στη συμφωνία αυτή.

«Καταφέραμε να διευρύνουμε το προοίμιο για να αποφύγουμε την ύπαρξη δύο κατηγοριών πολιτών», δήλωσε ο Σέλα. Η κυβέρνηση των Σκοπίων δέχθηκε την πρόταση της Συμμαχίας για τους Αλβανούς να ορισθεί στο Σύνταγμα ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα γειτονικό κράτος καθώς και άλλη μια τροπολογία που καθορίζει ότι η μακεδονική ιθαγένεια  και ο όρος ‘πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας’ δεν καθορίζει την εθνικότητα του πολίτη του κράτους.

Ομάδα πολιτών της οργάνωσης "Μακεδόνια Μπλοκίρα" συγκεντρώθηκε μπροστά από το κοινοβούλιο των Σκοπίων, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν κυκλώσει το κτήριο.

Οι διαδηλωτές αποδοκίμασαν την κυβέρνηση με  συνθήματα «Προδότες», «Μισθοφόροι» και φώναζαν «Μακεδόνια- Μακεδόνια». Έκαναν, μάλιστα, έκκληση σε βουλευτές και στον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκι Ιβάνοφ να τους υποστηρίξουν και να αντιταχθούν μαζί στην αλλαγή του συνταγματικού ονόματος του κράτους.
[Πηγές: Sitel, βαλκανικό περισκόπιο]