16 Δεκεμβρίου 2018

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά συνεργασία με την ΕΕ κατά της ρωσικής «επιθετικότητας»

Τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία, με αφορμή το περιστατικό στο Κερτς, έκανε γνωστό το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να θεωρούν τη Ρωσία υπεύθυνη...
... για τις ενέργειές της και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους για να δημιουργήσουν ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στην επιθετικότητα του Κρεμλίνου», δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο, σχολιάζοντας το περιστατικό.

«Χαιρετίζουμε επίσης την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επεκτείνει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Υποστηρίζουμε τη θέση της ΕΕ ότι η επίθεση της Ρωσίας στις 25 Νοεμβρίου κατά των ουκρανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της ΕΕ να παράσχει υποστήριξη σε περιοχές της Ουκρανίας που επηρεάζονται αρνητικά από τη ρωσική επιθετικότητα στη Θάλασσα του Αζόφ», αναφέρει ακόμα το υπουργείο.

Στις 25 Νοεμβρίου, πλοία του ουκρανικού Ναυτικού διέσχισαν παράνομα τα θαλάσσια σύνορα της Ρωσία.Τ  Τα πλοία κατασχέθηκαν από τις ρωσικές αρχές καθώς δεν υπάκουσαν στο αίτημά τους να σταματήσουν και προχώρησαν σε ελιγμούς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο κήρυξε στρατιωτικό νόμο διάρκειας 30 ημερών σε περιοχές στα σύνορα με τη Ρωσία όπως και παραθαλάσσια της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζόφ.