5 Δεκεμβρίου 2018

Αμερικανικό αεροπλανοφόρο φθάνει στον Περσικό μόλις το Ιράν παρουσίασε νέο αντιτορπιλικό

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ένα αεροπλανοφόρο συνοδευόμενο από την ομάδα μάχης του (αντιτορπιλικά και υποβρύχια που προστατεύουν το αεροπλανοφόρο...


... από πιθανές απειλές) θα φτάσει στη Μέση Ανατολή μέσα σε λίγες μέρες.

Το USS John C. Stennis και τα σκάφη υποστήριξης θα φτάσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας κάνοντας -όπως περιγράφεται από τα ΜΜΕ- «επίδειξη δύναμης ενάντια στο Ιράν» σε μια στιγμή αυξημένων εντάσεων μετά την ανανέωση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με στόχο τον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Το αμερικανικό σκάφος αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή για περίπου δύο μήνες με σκοπό την αποτροπή κάθε ενδεχομένης εχθρικής ιρανικής δραστηριότητας στα ύδατα, δήλωσε ένας ανώνυμος αξιωματούχος στη WSJ. Η κίνηση αυτή θα τερματίσει τη μεγαλύτερη περίοδο σε διάστημα δύο δεκαετιών που μια ομάδα αεροπλανοφόρων απουσίαζε από την περιοχή.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Λευκού Οίκου συνιστά απάντηση στην προ ολίγων ημερών αποκάλυψη μίας νέας κλάσης αντιτορπιλικών από την Τεχεράνη, η οποία θεωρείται ότι ενσωματώνει χαρακτηριστικά stealth (χαμηλό ίχνος στο ραντάρ - δύσκολα εντοπίσιμο από την εχθρική αεράμυνα), ικανότητες διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου και κατάστρωμα από-προσνήωσης ελικοπτέρων.

Η παρουσίαση του πλοίου ήρθε λίγο αργότερα από την τοποθέτηση του Ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος επεσήμανε πως η ανάπτυξη νέων πλοίων αποδεικνύει την ικανότητα της χώρας να παράγει σύγχρονα οπλικά συστήματα. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η Τεχεράνη δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση με οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα συνεχίσει όμως να αναπτύσσει τις αμυντικές της δυνατότητες.

Συν τοις άλλοις, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Τεχεράνη για τη διεξαγωγή δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων κατά παράβαση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.  Αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν και να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει με κλείσιμο του στενό του Hormuz και μπλοκάρισμα αυτής της βασικής διαμετακομιστικής οδού από τους παραγωγούς αργού στη Μέση Ανατολή προς τις καταναλώτριες χώρες.

Όπως υπογραμμίζει η WSJ, η παρουσία του αεροπλανοφόρου αποσκοπεί στην αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης.  Πρόσφατα, ο Brian Hook, ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών για το Ιράν, δήλωσε ότι η «στρατιωτική επιλογή» βρίσκεται στο τραπέζι.

«Έχουμε καταστήσει σαφές στο ιρανικό καθεστώς ότι δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε στρατιωτική δύναμη όταν απειλούνται τα συμφέροντά μας. Νομίζω ότι το καταλαβαίνουν αυτό. Νομίζω ότι το καταλαβαίνουν πολύ καθαρά. Νομίζω ότι τώρα, ενώ έχουμε την στρατιωτική επιλογή στο τραπέζι, προτιμάμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», ανέφερε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα το Ιράν για «συνεχιζόμενη διάδοση πυραύλων». Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, «Το ιρανικό καθεστώς μόλις δοκίμασε ένα βαλλιστικό βλήμα μεσαίας εμβέλειας που μπορεί να μεταφέρει πολλαπλές πολεμικές κεφαλές. Το βλήμα αυτό έχει ένα δραστικό βεληνεκές που του επιτρέπει να χτυπήσει τμήματα της Ευρώπης και οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή.

Η δοκιμή αυτή παραβιάζει την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία απαγορεύει στο Ιράν να αναλάβει οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετική με βαλλιστικούς πυραύλους σχεδιασμένους για τη μεταφορά πυρηνικών κεφαλών, συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμών που χρησιμοποιούν τέτοια τεχνολογία».

Ολοκληρώνοντας, η Ουάσιγκτον κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους της να ασκήσουν πίεση στο Ιράν επιβάλλοντας νέες κυρώσεις με σκοπό την ανάσχεση της διάδοσης των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.