13 Δεκεμβρίου 2018

Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί έδωσαν 150 δισ. στο Ιράν και δεν δίνουν 5 δισ. για την ασφάλειά μας

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ άσκησε ξανά κριτική κατά του Δημοκρατικού Κόμματος στο Twitter για την απροθυμία του να συναινέσει στη διάθεση χρημάτων για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Να σημειωθεί...


... ότι ο Τραμπ χρησιμοποίησε ως επιχείρημα τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 132 δισ. ευρώ) που ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να έδωσε στο Ιράν, για να πείσει τους Δημοκρατικούς να δοθούν 5 δισεκατομμύρια δολάρια (4,4 δισ. ευρώ) για την κατασκευή του τείχους.

Τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια στα οποία αναφέρεται ο Τραμπ είναι η εκτιμώμενη αξία των ιρανικών περιουσιακών στοιχείων τα οποία «ξεπάγωσαν», ως αντάλλαγμα για την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν το 2015.

Σύμφωνα με άλλη εκτίμηση του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, το Ιράν απέκτησε πρόσβαση σε 56 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποτέλεσμα της παραπάνω συμφωνίας. Από την πλευρά της, η ιρανική κεντρική τράπεζα εκτιμά το ποσό στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια σε εύκολα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία.

Ο Τραμπ βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε αντιπαράθεση με το Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση της κατασκευής ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, το οποίο πιστεύει ότι μπορεί να σταματήσει την εισροή παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ.

Η χρηματοδότηση απαιτεί την ψήφο πολλών Δημοκρατών, με τη διοίκηση του Τραμπ να επιχειρεί να ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη συμφωνία πριν από το 2019, όταν οι Ρεπουμπλικανοί θα χάσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Τραμπ απειλεί με μερική παύση της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, αλλά οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να περάσουν ένα νομοσχέδιο το οποίο μπορεί να αποτρέψει ένα τέτοιο σενάριο.

Χθες ο Τραμπ έγραψε στο twitter ότι αν το Κογκρέσο δεν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, ο αμερικανικός στρατός θα αναλάβει να ολοκληρώσει την ανέγερση τους τείχους στα σύνορα.