26 Οκτωβρίου 2018

H Τουρκία αναστηλώνει την αρχαιοελληνική πόλη Στρατονίκεια

Η τοπική αγορά αναβιώνει στη Στρατονίκεια, την αρχαία ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας που αναστηλώνεται και είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο, γνωστή και ως πόλη των μονομάχων, σύμφωνα με...
... δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ.

Η αρχαία Στρατονίκεια είναι η μεγαλύτερη μαρμάρινη πόλη στον κόσμο, περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα από την ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο. Οι τουρκικές Αρχές προσπαθούν να αυξήσουν τη ροή του κόσμου προς το συγκεκριμένο μνημείο και για το λόγο αυτό άνοιξαν εκ νέου την τοπική αγορά της που είχε κλείσει εδώ και 50 χρόνια.

Στην αγορά, που βρίσκεται στην είσοδο της αρχαίας πόλης, πωλούνται σήμερα βιολογικά προϊόντα που καλλιεργούνται στην περιοχή και χειροτεχνήματα γυναικών κοντινών χωριών.

«Έχουμε προσπαθήσει να δημιουργήσουμε μια αγορά όπου οι άνθρωποι μπορούν να πουλήσουν τα βιολογικά προϊόντα τους. Θέλουμε να τη διατηρήσουμε ζωντανή, όσο προστατεύεται αυτός ο τόπος. Με αυτόν τον τρόπο, περισσότεροι άνθρωποι θα επισκεφθούν την πόλη » τόνισε στη Χουριέτ, ο επικεφαλής αρχαιολόγος Μπιλαλ Σογκούτ.

Το αρχαιότερο ελληνικό ναυάγιο ανακαλύφθηκε στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας «Διεξάγουμε έργα στις διάφορες περιοχές της Στρατονίκειας. Εκτελούμε εργασίες ανασκαφής, αποκατάστασης και συντήρησης στην πόλη. Θέλουμε να προστατεύσουμε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία τους», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στη Στρατονίκεια περίπου 65 τάφοι της βυζαντινής περιόδου ήλθαν στο φως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Στρατονίκεια ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις στην νοτιοδυτική Μικρά Ασία, η οποία σύμφωνα με τον ιστορικό Στράβωνα, ιδρύθηκε από τον Σελευκίδη βασιλιά Αντίοχο Α΄ τον Σωτήρα (281-261 π.Χ.). Η πόλη πήρε το όνομά της από τη σύζυγό του, τη Στρατονίκη, και κατοικήθηκε κυρίως από Έλληνες.