12 Οκτωβρίου 2018

Μόσχα - Μητροπολίτης Ιλαρίων: Κανένας λόγος αυτοκεφαλίας σε οποιαδήποτε Ουκρανική Εκκλησία

Ξεκάθαρα εναντίον της χορήγησης αυτοκεφαλίας σε οποιαδήποτε εκκλησία της Ουκρανίας τάχθηκε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, σε νέα παρέμβαση του για το φλέγον ζήτημα, το οποίο ταλανίζει το τελευταίο διάστημα...


... την ορθόδοξη εκκλησία.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος χορήγησης της αυτοκεφαλίας σε οποιαδήποτε ουκρανική εκκλησία, διαμήνυσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ και επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Ιλαρίων.

Τόνισε δε, ότι «ακόμη και οι ομάδες αντιφρονούντων, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη νέα αυτοκέφαλη εκκλησία, δεν έχουν ενοποιηθεί ακόμη και δεν έχουν εκφράσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το είδος της εκκλησίας που θα γίνει».

«Για παράδειγμα, ο αρχηγός των αντιφρονούντων, Φιλάρετος Ντενενισένκο, έχει φύγει για τις ΗΠΑ εδώ και τρεις εβδομάδες, και δεν έχει κάνει ακόμη επίσημα αποδεκτή την αποστολή των Έξαρχων από την Κωνσταντινούπολη» τόνισε, παράλληλα. Και συνέχισε: «Αυτό αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος χορήγησης αυτοκεφαλίας σε οποιονδήποτε στην Ουκρανία τώρα. Οι ουκρανικές αστικές αρχές θα το ήθελαν πολύ, αλλά η αυτοκεφαλία είναι καθαρά εκκλησιαστικός όρος».

Ο Μητροπολίτης, μάλιστα, έσπευσε να προσθέσει τα κάτωθι: «Η Ουκρανία, ως ένα κράτος με μακρά αυτοκεφαλία, είναι ένα ανεξάρτητος κράτος. Αλλά η κατάσταση της εκκλησίας θα πρέπει να αποφασιστεί από την ίδια την εκκλησία. Και οι περισσότεροι πιστοί της Ουκρανικής Ορθοδοξίας, οι οποίοι ανήκουν στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν θέλουν καμία αυτοκεφαλία. Δεν ζήτησαν αυτοκεφαλία και δεν θα λάβουν».